Ga naar Content

Opvolger van haar oma: voorspelt koe Sijtje straks de EK-winst van Oranje?

Een jaar na het overlijden van de wereldberoemde 'voorspel-koe' Sijtje lijkt boer Harry uit Middenbeemster een opvolger te hebben. Sterker nog: de kleindochter van Sijtje lijkt het grote talent van haar oma te hebben overgenomen. "Ze heeft in ieder geval de genen", stelt Harry. En om dat maar eens te bewijzen: Sijtje 2.0 voorspelde vorige week dat Oostenrijk van Nederland zou winnen. 

Foto: Boer Harry

Boer Harry heeft een heleboel koeien in zijn stal in Middenbeemster staan, toch was het niet makkelijk om een waardige opvolger voor Sijtje te vinden. "Ik heb het tien jaar gedaan, die koe had een betrouwbaarheid van 85 procent."

Maar met de komst van Sijtje 2.0 maakt boer Harry toch weer kans. Sijtje 2.0 is de kleindochter van koe Sijtje, die de afgelopen jaren wereldberoemd werd door wedstrijden van het Nederlands elftal te voorspellen.

De nieuwe Sijtje is inmiddels zes jaar oud en heeft dus zeker vijf jaar met haar oma mee kunnen kijken. Momenteel zit de voorspel-koe in spe vol in training bij boer Harry. 

"Je kan niet zomaar een willekeurige koe uit de stal halen"

Boer Harry

De training is serious business voor de boer. Je hebt niet één, twee, drie een voorspel-koe. "Je moet een klik met de koe hebben, geduld hebben en het verhaal vertellen. Je kan niet zomaar een willekeurige koe uit de stal halen, twee bakken neerzetten en vragen wie er gaat winnen. Dat kost tijd."

Sijtje 2.0 volop in training

Het voorspellen van de uitkomst doet boer Harry door Sijtje 2.0 eerst te vertellen wat er aan de hand is, de koe moet immers weten waar ze mee te maken heeft. Boer Harry vertelt het dier dus dat er momenteel Europese Kampioenschappen zijn en wie er tegen elkaar spelen. Vervolgens vraagt hij aan Sijtje 2.0 wie ze denkt dat er gaat winnen. De koe loopt vervolgens naar buiten waar twee bakken klaarstaan, gevuld met evenveel krachtvoer. Dan dringt het moment zich aan: in welke bak stopt ze haar kop? 

Zo voorspelde Sijtje, de oma van Sijtje 2.0 de winnaar van het WK in2018:

Sijtje voorspelt winnaar WK 2018 - NH Nieuws

Of Sijtje 2.0 écht de opvolger van haar oma wordt is nog even spannend. Boer Harry grapt: "Ik kan het niet aan mijn water voelen." Maar boer Harry draait al even mee, dus misschien klopt zijn voorgevoel toch. "Ik ben ondertussen 40 jaar melkveehouder, dan heb je bepaalde ervaring."

Onder de radar heeft boer Harry Sijtje 2.0 al ingezet om EK-wedstrijden te voorspellen. Zo ook voor het debacle van afgelopen dinsdag: Nederland tegen Oostenrijk. "Maar ik dorst er niet mee naar buiten te treden", bekent hij. Zelf dacht boer Harry dat Nederland wel zou winnen, dus toen Sijtje 2.0 haar kop in de bak van Oostenrijk stak dacht hij: die koe zal het wel fout hebben. Maar niets bleek minder waar, Nederland verloop op vernederende wijze Oostenrijk.

Komt de EK-finale te vroeg voor Sijtje 2.0?

Wanneer koe Sijtje 2.0 klaar is voor een ware voorspel-carrière, vindt boer Harry lastig te zeggen. "Ze is wel op komst, op welke termijn weet ik nog niet. Maar als Nederland in de finale komt, dan zal Sijtje 2.0 zeker een voorspelling doen."

Eerst moet Oranje dus maar eens van Roemenië winnen aanstaande dinsdag.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.