Ga naar Content

Dankzij Mariska's inzet wordt Keti Koti nu ook in de IJmond gevierd

Mariska de Jong nam het initiatief om in Haarlem, Velsen en Beverwijk een Keti Koti-herdenking te organiseren. "We moeten van ons gedeelde verleden samen een mooie toekomst maken."

Waterritueel - NH Nieuws

Boodschap verspreiden

In 2021 begon Mariska de Jong Stichting Ma-Jong, zodat ze het verhaal van Keti Koti kon vertellen. Mariska heeft zelf Surinaamse roots en wil meer mensen bewust laten worden van het slavernijverleden. "We moeten van ons gedeelde verleden samen een mooie toekomst maken."

Mariska begon met het organiseren van de herdenking in Haarlem, maar wilde het breder trekken. Ze nam het initiatief om ook Keti Koti te herdenken in Beverwijk en Velsen. "Ik hoop dat meer mensen meedoen en dat de boodschap zich als een olievlek verspreidt."

Waterritueel

Mariska begint de herdenking met een waterritueel, waarbij water symbool staat voor wat ons verbindt en in leven houdt. Dit ritueel eert ook de voorouders uit het slavernijverleden. "Ik wil dat iedereen mee kan doen. Het gaat om respect, leren over elkaars achtergrond en vooral om mens zijn", aldus Mariska. Tijdens de herdenking is er ook een lezing en een mogelijkheid om het gesprek aan te gaan.

Bekijk de video om meer te weten te komen over het waterritueel.

Wat is Keti Koti?


Keti Koti de dag waarop we de afschaffing van de slavernij herdenken. Het betekent "gebroken ketenen" in het Surinaams. Op deze dag herdenken we dat de slavernij voorbij is en eren we de mensen die vroeger als slaaf moesten werken. 

Wil je meer informatie? Klik op de link naar Keti Koti Velsen of Keti Koti Beverwijk voor het programma.

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]