Ga naar Content

Comenentia werkt in Amerika aan kogelslingersucces: "Mijn moeder vindt het niet zo fijn"

Voor even is hij weer in Nederland om de NK af te werken. Denzel Comenentia woont in de Verenigde Staten, maar komt wel zijn nationale titel kogelslingeren ophalen. De 28-jarige Amsterdammer neemt voor de vierde keer een gouden plak mee terug. "En satésaus en chilisaus gaan mee terug. Dat hebben ze daar niet", lacht Comenentia.

Goud op de NK voor Denzel Comenentia - Foto: NH Sport / Stephan Brandhorst

Hij is een indrukwekkende verschijning in het Fanny Blankers Koen-stadion in Hengelo. De Nederlands recordhouder imponeerde meteen met een worp van 68,64 meter. Dat bleek achteraf al goed voor goud, maar in zijn derde worp overtrof hij die afstand ruim.

"In Nederland is de sport niet heel groot en in Amerika wel"

Kogelslingeraar Denzel Comenentia

Comenentia wordt met 73,55 meter Nederlands kampioen en laat de concurrentie op grote afstand toekijken. Nummer twee Dennis Hemelaar van AAC kwam niet verder dan 60,55 meter. "Het is altijd leuk om mee te doen aan de NK. Mijn tegenstanders zijn de mensen waarmee ik ben opgegroeid."

Zeldzaam

Even zeldzaam als indrukwekkend is de verschijning van Comenentia op de NK atletiek. Hij woont in Ohio (Verenigde Staten) en zet slechts twee keer per jaar voet op Nederlandse bodem. "Alleen met Kerst en in de zomer rondom de NK ben ik hier. Dit is een hele belangrijke wedstrijd om naar grote toernooien te mogen. Dus dan kom ik even over. Als ik hier ben, train ik bij mijn oude club AAC."

Denzel Comenentia

Leeftijd: 28
Geboorteplaats: Amsterdam
Onderdeel: kogelslingeren
Persoonlijk record: 78,01 meter
Bijzonderheden: Nederlands recordhouder

De oversteek van de Atlantische Oceaan voelt voor Comenentia vertrouwd. Inmiddels doet hij dat al jaren. "Ik heb er gestudeerd en de faciliteiten zijn goed om te trainen. Dat kan nu fulltime. De komende jaren wil ik er ook blijven, want ik ga de laatste jaren wel lekker ga."

Tekst gaat verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"De sfeer is heel leuk", zegt Comenentia over college, waar hij heel veel uren heeft doorgebracht. "In Amerika leeft sport echt. Iedereen heeft heel veel passie voor atletiek. In Nederland is de sport niet heel groot en in Amerika wel. Iedereen houdt ook je progressie bij en iedereen prijst je wel als je het goed doet. Dat is hier wel wat minder."

In Parijs komt Comenentia voor het eerst in actie op de Olympische Spelen. "Echt heel vet. In 2021 haalde ik het net niet. Nu heb ik mij direct gekwalificeerd. Dit wordt de test en in 2028 hoop ik in Los Angeles", wat voor hem echt als een thuiswedstrijd voelt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52