Ga naar Content

Zaanse rockband Rabauw zingt over kinderleed door oorlogsgeweld

De Zaanse rockband Rabauw heeft in één middag tijd 'Word ik nou gek?' opgenomen. Het nummer gaat over het leed van kinderen die gevlucht zijn voor oorlogsgeweld en in Nederland een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Een onderwerp dat dicht bij het hart van de bandleden ligt: twee van hen werken of werkten met deze kinderen.

De voorbereidingen worden getroffen voor het opnemen van de song - NH Nieuws

Leadzanger Jascha Soest geeft les op het ISK, de internationale schakelklas. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud leren hier de Nederlandse taal, waarna ze naar een middelbare school kunnen.

"Ik had een leerling in de klas die alleen maar tanks tekende. Dat heb ik in de songtekst verwerkt", vertelt Jascha. De songtekst schreef hij op kerstavond, toen hij alleen was en langs wat tv-beelden zapte. "Dan zie je de verwoesting en ik werd er machteloos van."

Tekst loopt door onder de foto.

Jascha en Micha nemen in een Zaanse studio hun song op. - Foto: NH Media

Ook gitarist Micha Sprenger, die met Syrische kinderen in de wijk Poelenburg heeft gewerkt als muziekdocent, kent dat machteloze gevoel bij het kijken van tv-beelden of het lezen van de krant.

"Je hoopt dan toch dat als je iets hebt gedaan of er iets van hebt gezegd, dat het helpt. Je hebt dan toch iets geprobeerd." 

De band Rabauw is de komende zomer op verschillende festivals in de Zaanstreek te zien. Dit weekend komt ook hun nieuwste single uit: Onkruid.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]