Ga naar Content

Victor zoekt hofkostuums en uniformen die zijn voorvader maakte

Ze móéten toch bij iemand op zolder liggen: hofkostuums of uniformen die begin 20e eeuw door de tailleur A. Besnard zijn gemaakt. Victor zou de kleding van zijn betovergrootvader dolgraag in zijn kledingzaak in Haarlem tentoonstellen, en daarom doet hij een oproep via NH Helpt.

Label en foto's van A. Besnard - Foto: Victor Besnard

Zes jaar geleden kwam Victor Besnard op de zolder van zijn ouders een jasje tegen, gemaakt door zijn betovergrootvader. Het jasje zou door een kind gedragen zijn bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina, begin 20e eeuw. 

De betovergrootvader van Victor, A. Besnard, was een kleermaker in Den Haag. Tussen 1876 en ongeveer 1920 was hij actief op meerdere locaties in de hofstad. De liefde voor kleding is een paar generaties overgeslagen, maar inmiddels heeft Victor de Besnard-kledingzaak weer nieuw leven ingeblazen in Haarlem. 

In zijn zaak heeft hij weleens klanten gehad die dezelfde kinderpakjes hadden als zijn ouders. "Die waren dan weer door hun voorouders gedragen. Dus ik dacht: wie weet zijn er meer mensen in Noord-Holland die iets op zolder hebben liggen." 

Foto: NH Media

Zijn voorvader maakte ook uniformen, pakken en hofkostuums. "Die zou ik heel graag hier in de winkel op een etalagepop tentoonstellen", vertelt Victor. "Mijn eigen zoektocht heeft helaas nog niet veel opgeleverd. Ik heb in archieven gezocht, ben bij verre familie lang geweest, maar heb nog geen kleding gevonden."

Als je van plan bent om nu in dozen op zolder te graven, let dan op het label. "Er zit een klein label in, waar 'A. Besnard - La Haye' op staat. Vaak staat daar dan ook nog de maan ingeschreven van degene voor wie het kledingstuk op maat was gemaakt."

Als iemand nog iets heeft hangen en er vanaf wil: Victor komt het kledingstuk graag bekijken en neemt het - indien mogelijk - over. "Dat zou ik echt fantastisch vinden!"

A. Besnard was actief tussen 1876 en ongeveer 1920 op meerdere locaties in Den Haag, waaronder de Kneuterdijk, Lange Houtstraat en Noordeinde. Hij maakte onder andere uniformen en hofkostuums.

Heb je oude kledingstukken van hem in je kast hangen? Dan komt Victor deze graag bekijken en indien mogelijk overnemen. Foto's en andere dingen zijn ook welkom. Via deze pagina kun je Victor een bericht sturen. 

Jasje gemaakt door A. Besnard - Foto: Victor Besnard

Hieronder luister je het interview met Victor bij NH Helpt terug.

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.