Ga naar Content
Een groep mensen, gekleed in kleurrijke, traditionele Afrikaanse kleding, verzamelt zich rond drie geklede metalen beelden versierd met bloemen en linten. De scène speelt zich buiten af met bomen en een huis op de achtergrond.
Zaanstreek-Waterland

Zaanstad viert Keti Koti met nieuw monument én zorgen over de toekomst

1 juli 2024, 07.30 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH Media

Na vier jaar staat er dan eindelijk een Keti Koti-monument in Zaanstad. De komst van het beeld wordt groot gevierd, maar heeft een randje. "Het is nu nog belangrijker, want we gaan een onzekere tijd tegemoet", zegt Ronny Lede, die zich hard heeft gemaakt voor het monument. "Als je ziet wie er in het machtscentrum zit van dit land. Die tonen disrespect naar het verleden en ontkennen het verleden zelfs."

Lede refereert met die uitspraak aan Tweede Kamer-voorzitter Martin Bosma, die niet welkom is bij de nationale herdenking in Amsterdam. Dat komt, onder andere, door zijn uitspraken over 'slavernijgedram', en 'propaganda en indoctrinatie' ten opzichte van het slavernijverleden.

"Zolang hij geen excuses heeft gemaakt is hij ook niet welkom in Zaandam", zegt Lede. Demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Mariëlle Paul is er wel en legt een krans bij het monument. "Zij wordt staatssecretaris in het nieuwe kabinet en ik heb haar gevraagd of ze extra gaat opletten daar in dat nieuwe kabinet."

Ook Wethouder Gerard Slegers (CDA) van Inclusiviteit is blij met de komst van het beeld. "In Zaanstad wonen 180 nationaliteiten waar we heel trots op zijn, maar alle nationaliteiten hebben hun eigen culturen en willen hun eigen plekje. Keti Koti heeft daar jaren om gevraagd en dit is juist een teken dat al die andere culturen hier thuishoren en ook hun eigen plekje kunnen hebben."

Tekst gaat door onder de foto.

Demissionair minister Mariëlle Paul legt een krans bij het nieuwe Keti Koti-beeld in Zaanstad - Foto: NH Media

Op het plantsoen aan de M.L. Kingweg wordt na vier jaar lobbyen dan eindelijk het kunstwerk onthult. Ronny Lede is er ongelofelijk blij mee. "Zaanstad maakt hier echt een statement mee", laat hij weten.

"De Zaanse industrie is groot geworden met cacao, koffie en suiker, bij mijn weten groeit dat niet in Nederland." Ook noemt hij de Zaanse scheepswerf die floreerde tijdens de handel met de koloniën in de 17e eeuw.

"De voortekenen zijn niet gunstig"

Ronny Lede

Slegers zegt ook vaak te horen dat het vertrouwen niet heel hoog is in het nieuwe kabinet. "Je moet wel vertrouwen hebben in een kabinet dat net begint, maar dat we dat in de gaten moeten houden is zeker." Ron Lede wil positief blijven en de feiten afwachten. "Maar", besluit hij, "de voortekenen zijn niet gunstig."

Lede laat weten dat het op een dag als vandaag meer dan belangrijk is dat mensen bij elkaar komen. "Dat sociale verband geeft extra kracht." Als Bosma volgend jaar onverhoeds naar de Zaanse viering van Keti Koti wil komen, is hij welkom als hij eerst zijn excuses aanbiedt. "Ik hoop wel dat hij daartoe bereid zou zijn, want dit is een ontmoetingsplaats voor het positieve."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]