Ga naar Content

Zangeres Mirjam maakt plaat over leven met twee zoontjes met beperking

Het leven van de Amsterdamse zangeres Mirjam Klerks en haar man Bas van der Wal werd enkele jaren geleden met de geboorte van twee zoontjes met een beperking ingrijpend op zijn kop gezet. Emanuel (7) heeft het syndroom van Down en Ravi (4) een deletiesyndroom en hersenaanlegstoornis. Het maken van muziek werkt voor het stel therapeutisch.

Mirjam en haar zoontjes - NH Nieuws

Mirjam en Bas hebben er 24 uur per dag zorg aan hun kinderen, maar het geeft ze ook veel geluk en plezier. Mirjam maakte samen met Bas, die muzikant is, een album over het leven van de afgelopen jaren. "Het was heel fijn om het samen te maken. Het was eigenlijk een soort therapie".  

Terwijl Bas zoontje Ravi helpt met sondevoeding danst Mirjam met Emamuel oftewel Maantje, door de kamer op de klanken van Dromendans van Vinzzent. Er gaat geen moment op de dag voorbij waarbij de zoontjes geen aandacht van Bas of Mirjam nodig hebben. 

"Je moet altijd alert zijn en we hebben een heel strak dagritme. Wij staan eigenlijk altijd aan als ouders", vertelt Mirjam. "Maar het is ook heel mooi. De kinderen geven ook heel veel knuffels, heel veel liefde. Het is heel puur." 

Tekst gaat verder na de foto

Mirjam, Bas en hun zoontjes Ravi en Emanuel - Foto: NH Media

Het leven van zangeres Mirjam stond altijd in het teken van muziek. Als tiener haalde ze de finale van de Soundmixshow van Henny Huisman met haar vertolking van Donna Summer. Jaren later maakte ze indruk in de Voice of Holland en werkte ze verder aan haar zangcarrière.

Maar met de komst van haar zoontjes en de bijkomende zorg kwam die carrière tot stilstand. "In het begin kon ik helemaal niet meer zingen door alle emoties en alle moeheid. Dat gaat op je stem zitten want zingen is je ziel", vertelt Mirjam. "Maar omdat ik een zangeres ben in hart en nieren kwam Bas op gegeven moment met het idee om samen een plaat te maken. En dat hebben we gedaan."

Steun

Trots laat Mirjam de vinyl versie van het album Als het kon zien. De liedjes op de plaat gaan over hun liefde voor de kinderen en het elkaar steunen in moeilijke tijden. Hoe ze hebben geleerd om te dansen in de regen. De titelsong en single gaat over de onzekere toekomst voor hun kinderen. 

"Je wenst dat het voor die jongens een mooie wereld zal zijn waarin ze zich stap voor stap kunnen ontwikkelen", vertelt Mirjam. "Met dit nummer wil ik eigenlijk zeggen dat elke moeder haar kind wil beschermen voor de toekomst die voor hem ligt. Maar dat kan niet altijd.”

Tekst gaat verder na de foto

Mirjam en haar album Als het kon - Foto: NH Media

Het schrijven en opnemen van dit album is voor Mirjam en Bas een manier geweest om hun  verhaal en ervaringen te delen met anderen die mogelijk hetzelfde doormaken. "En voor ons heeft het ook therapeutisch gewerkt, om overeind te blijven", zegt Mirjam. Maar wat gaat ze doen als Als het kon een hit wordt en ze dan weer volop aan de bak moet als zangeres. "Dat zou ik heel leuk vinden", roept Mirjam "

En Bas moet dan natuurlijk mee op tournee. Gelukkig hebben we een verpleegkundige oppas. Die zouden we dan heel vaak moeten inschakelen om voor de jongens te zorgen." 

Het album Als het kon van Mirjam Klerks is uit op vinyl maar ook te beluisteren op Spotify. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.