Ga naar Content

Geluidswal langs A9 terug op agenda in Heiloo na ophef over mogelijke windmolens

Heiloo gaat toch weer voor een geluidswal langs de A9. Al dertig jaar strijden inwoners hiervoor, maar het plan strandt in 2019. Door een brief over mogelijke windmolens dichtbij het dorp laait de discussie over geluidsoverlast weer helemaal op. "Zo lang er geen geluidswal is, wil ik het woord windmolen niet horen", zegt inwoner Piet Bartels.

Hier moet de geluidswal gaan komen - Foto: Aangeleverd aan NH Media

Eerst een geluidswal, als dat zeker is dan pas kan er onderzoek gedaan worden naar eventuele windmolens aan de west- of zuidwestkant van bedrijventerrein Boekelermeer. "Dat is de temperatuur die ik meet bij de meeste fracties", zegt wethouder Ronald Vennik aan het einde van een verhitte avond in de gemeenteraad van Heiloo.

Verkeerde keelgat

Insprekers Piet Bartels en Elsbeth van Dorsten worden maandagavond gesteund door een volle publieke tribune. "We hebben al overlast van auto's, vliegtuigen en dan nu ook nog windturbines. Hoe kom je er op?", vraagt Bartels.

De woorden van de bezorgde bewoners van Plan Oost komen binnen bij de fracties. Eerst een geluidswal met zonnepanelen voor energieopbrengst. Maar sneuvelt dit idee niet net als in 2019 bij de provincie? Zij waren degene met bezwaren. De snelweg ligt namelijk in Bijzonder Provinciaal Landschap. De oplossing zou te 'stedelijk' zijn en zou ten koste gaan van het uitzicht van automobilisten op het open landschap.

Tekst gaat verder onder de foto.

Elsbeth van Dorsten - Foto: NH Media

Nieuwe hoop

Toch reageren Bartels en Van Dorsten verheugd na afloop maandagavond. "Na vijf jaar hebben we weer goede hoop op de geluidswal. Maar die windmolens zijn voor ons daarna eigenlijk nog steeds onbespreekbaar. Die zijn dan zo hoog dat het geluid over de geluidswal heen zal gaan."

Over twee weken bepaalt de raad een definitief standpunt over de geluidswal en het onderzoek naar de mogelijkheid voor de windmolens.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]