Ga naar Content

Jaar cel geëist tegen AZ-fan na supportersrellen tegen West Ham United

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagochtend voor de rechtbank in Alkmaar tegen AZ-aanhanger Cliff C. een jaar gevangenisstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook wil de officier van justitie dat de 51-jarige Alkmaarder een stadionverbod van vijf jaar krijgt. Volgens de aanklager heeft C. zich ruim een jaar geleden bij stadionrellen na het Conference League-duel met West Ham United schuldig gemaakt aan openlijk geweld en poging tot zware mishandeling.

Ongeregeldheden na AZ -West Ham United - Foto: Pro Shots/Vincent de Vreis

Bij de ongeregeldheden op 18 mei vorig jaar trokken AZ-aanhangers in het stadion kort na de met 0-1 verloren wedstrijd een hek neer. Daarna bestormden ze een tribune, waar onder anderen genodigden van West Ham United en familieleden van spelers van de Engelse club zaten.

Toen beveiligers, stewards en de ME ingrepen, keerde de groep zich ook tegen hen. Beelden van het groepsgeweld - volgens het OM waren zo'n tweehonderd AZ-fans bij de rellen betrokken - gingen de wereld over. 

Frontlinie

C. was in de ogen van de officier van justitie "een van de raddraaiers, die de aanval mede inzette, in de frontlinie stond te vechten en pas als een van de laatsten door de ME werd weggehaald".

Op beelden is volgens de aanklager te zien dat C. een aanhanger van West Ham tegen de grond slaat en diens hoofd vervolgens met een "duwtrap" tegen het beton schopt. "Het slachtoffer mag van geluk spreken dat hij kon opkrabbelen en wegkomen", zei hij.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.