Ga naar Content

Nieuw geluidsonderzoek op Zuiderdijk na opheffing motorverbod

De gemeente Drechterland gaat de komende tijd meerdere geluidsonderzoeken uitvoeren om de overlast te onderzoeken die motoren veroorzaken op de Zuiderdijk. Omwonenden zijn verheugd, hoewel ze teleurgesteld zijn dat de gemeente vooralsnog geen gesprek met hen wil aangaan.

Motoren passeren fietsers op de Zuiderdijk in Venhuizen - Foto: Actiegroep Zuiderdijk

Het gaat om geluidsmetingen en een verkeerstelling van het aantal motoren op de dijk, liet wethouder Ten Have deze week weten tijdens een raadsvergadering. "En aan de hand daarvan gaan we een strategie uitwerken: hoe gaan we hiermee verder? We hebben hiervoor zes maanden gekregen", zei hij daarover.

Deze onderzoeken volgen op het besluit van de Raad van State om motoren in het weekend weer toe te laten in de maanden april tot en met oktober. Op de dijk gold sinds zomer 2020 een motorverbod. Het hoogheemraadschap, als oud-beheerder van de 12 kilometer lange dijkweg, besloot hiertoe op verzoek van de gemeente Drechterland. Dit gebeurde nadat omwonenden hadden geklaagd over geluidsoverlast. Ook zou het motorverkeer voor onveilige situaties zorgen.

Opnieuw een verbod?

De Raad van State stak daar vorige maand een stokje voor, nadat de Motorrijders Actie Groep (MAG) in hoger beroep ging tegen het verbod op de dijk. Die vond dat het verbod slecht onderbouwd was en stuurde de gemeente terug naar de tekentafel. De gemeente moet nu voor half december een nieuw besluit nemen. Mocht de gemeente - na het gedane geluidsonderzoek - opnieuw een verbod op de dijk willen invoeren, dan moet de gemeente dat beter onderbouwen, aldus de Raad.

"Daar zijn we natuurlijk blij mee", reageert Rein Duijts van actiegroep 'Overlast Zuiderdijk' op het nieuws. Wel zijn er twijfels over het slagen van het geluidsonderzoek. "Een gedegen onderzoek kost tijd."

Gesprek met gemeente blijft uit

De actiegroep kwam zondagavond met 25 omwonenden bijeen om te praten over het opheffen van het verbod. "Ze zijn behoorlijk overstuur door dit hele gebeuren", geeft Duijts aan. "Desondanks was het een fijne bijeenkomst. We hebben een heleboel input voor de gemeente verzameld." Er is een werkgroep opgericht, die het gesprek moet aangaan met verantwoordelijk wethouder Ten Have.

Toch vangt de werkgroep vooralsnog bot, blijkt als Duijts tijdens het bellen met NH een mail van de gemeente ontvangt. Er klinkt een zucht: "Teleurstellend, ze willen vooralsnog niet met ons in gesprek." Laksheid van de gemeente overheerst, vervolgt hij. "De opstelling van de gemeente is opmerkelijk. We kloppen bij de gemeente aan om ze te helpen, maar worden gelijk geweigerd bij de ingang."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.