Ga naar Content

Aannemer wil alsnog Westfries Museum verbouwen: al lijkt origineel plan onhaalbaar

Aannemer Schakel & Schrale wil in gesprek met de gemeente Hoorn om het Westfries Museum alsnog te verbouwen. Het Amsterdamse bedrijf was de enige die zich had ingeschreven op de aanbesteding. Maar naar nu blijkt vroeg het 21 miljoen euro exclusief btw voor het bouwproject, miljoenen duurder dan begroot door de gemeente, waarna de aanbesteding werd ingetrokken. 

Vernieuwing en renovatie Westfries museum - Foto: Westfries museum

De gemeente had ruim 18 miljoen euro uitgetrokken voor het plan. Behalve het verduurzamen van het pand, moest bijvoorbeeld de fundering worden gerenoveerd en wilde het museum uitbreiden door kelders onder de monumentale panden van het gebouw uit te graven. En juist dat laatste blijkt enorm duur te zijn. Zo duur, dat de gemeenten besloot de aanbesteding in te trekken.

Aannemer stuurt brief met aanbod naar raad

Directeur René van der Schee van bouwbedrijf Schakel & Schrale stuurde afgelopen weekend een brief naar de gemeenteraad. Daarin schrijft hij dat zijn bedrijf de enige was met een geldig aanbod voor de aanbesteding. 

Er worden vier varianten beschreven. Daaruit blijkt dat het originele plan 21 miljoen euro, exclusief btw, kost. Miljoenen duurder dan begroot. Zelfs een sobere verbouwing, zonder de kelders, zou al 16 miljoen euro zonder btw bedragen. 

Van der Schee geeft aan alsnog in gesprek te gaan om de verbouwing mogelijk te maken. "De hoge urgentie om het museum zo snel mogelijk te heropenen, én de hoge opslagkosten van de museumcollectie maakt het overwegen van een Unsolicited Proposal (ongevraagd voorstel) voor de hand liggend."

Tekst gaat verder onder de impressie van de binnenkant van het museum.

Foto: TPAHG

Verdere toelichting wil hij niet geven op het voorstel, zo blijkt als we hem spreken. "Ik was sowieso verrast dat de brief is gepubliceerd. Maar wil zonder ruggespraak met de gemeente er verder niets over kwijt."

Ook gemeenteraadsleden reageren verrast op de brief. "Maar juridisch kan het ook niet op deze manier. Dan moet je het echt opnieuw aanbesteden", vertelt fractievoorzitter Jessica Visser van de grootste coalitiepartij, Hoorn Lokaal.

'Kelders onder museum zijn veel te duur'

De brief bevestigt Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer van wat hij al heel lang roept. "Het plan is gewoon niet haalbaar voor dit bedrag. We roepen al heel lang dat ze de kelders moeten schrappen. Het is überhaupt niet nodig en ook nog eens enorm ingewikkeld om dat onder een monument te bouwen. Volgens onze berekeningen zou dat alleen al 10 miljoen euro kosten. En als ik de brief zo lees, klopt dat ook wel."

Vanavond wordt in de raadscommissie gesproken over een nieuw voorstel van het college van B&W. Dat wil een bouwteam instellen dat onderzoekt wat er binnen het budget wel mogelijk is. 

Bouwteam moet op zoek naar oplossing

Directeur Van der Schee van het bouwbedrijf heeft aangegeven vanavond aanwezig te zijn bij de vergadering. "Ik hoop dat het bedrijf zich wil inschrijven om onderdeel uit te maken van het bouwteam", zegt Hoorn Lokaal-raadslid Jessica Visser. "En dan zal de uitkomst van het onderzoek inderdaad dus best wel eens kunnen zijn dat de kelders onhaalbaar zijn."

Iets wat voor raadslid Roger Tonnaer al geen vraag meer is. "Het college wil nog op zoek gaan naar aanvullende fondsen, maar daar geloof ik niet in. En als we al extra geld krijgen heb ik liever dat we dat gebruiken om te besparen op de bijdrage van de gemeente." 

Het raadslid vervolgt: "Maar ik zou het wel verstandig vinden om in gesprek gaan met deze aannemer. Ze hadden het beste aanbod, dus ik zou ze graag toevoegen aan het voorgenomen bouwteam."

Reactie Westfries Museum en de gemeente Hoorn

Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum laat in een reactie weten niets te kunnen zeggen over het aanbod van de aannemer. "We kennen de onderbouwing van de bedragen niet. We willen met het bouwteam alle ins en outs gaan bespreken. Dan zal moeten blijken wat wel of niet mogelijk is."

Namens de gemeente reageert een woordvoerder: “Het plan moet worden aangepast en dan kunnen we vervolgens niet 1-op-1 met één partij verder. Om het bouwteam te selecteren gaan we dus een nieuwe aanbesteding doen. Iedere partij met interesse is welkom om daaraan mee te doen.” 

Wel gaat de gemeente ervan uit dat de kelders niet meer haalbaar zijn. “Wel denken we dat het mogelijk is om het functioneel programma van eisen te realiseren, inclusief een wisselexpositieruimte, door een aantal andere keuzes te maken in de uitvoering. De huidige Rembrandt-expositie in het Westfries Museum laat wel zien hoe belangrijk zo’n ruimte is om nieuwe bezoekers en herhaalbezoekers naar het museum en naar Hoorn te trekken.”

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]