Ga naar Content

Alkmaarse sekswerkers mogen langer doorwerken, waarom is dat?

Raamprostituees van de Alkmaarse Achterdam mogen in het weekend langer doorwerken. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd voor een verruiming van de openingstijden. Het gaat om een tijdelijke proef van negen maanden. "De vrouwen willen het al jaren, dus we zijn blij dat het plan eindelijk van de grond komt", zegt exploitant Demelza Kouwenoord.

Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Indieners van de motie zijn Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA), VVD, en Belangen Alkmaarse Samenleving (BAS). Het plan is de sluitingstijd op vrijdag en zaterdag te verschuiven naar drie uur 's nachts. "Exploitanten hebben dit onlangs opnieuw gepolst bij de vrouwen in de straat. Een ruime meerderheid heeft aangegeven dat ze de openingstijden willen verruimen", verklaart Jan Hoekzema, raadslid van OPA aan NH.

Ook vrouwen in het uitgaansleven kunnen hiervan profiteren, stellen de indieners. "We hopen er een stukje veiligheid mee te creëren, zodat mannen 's nachts geen vrouwen op straat lastigvallen, maar bij een sekswerker terechtkunnen. Het bestrijden van straatintimidatie zou een mooi bijeffect zijn."

Bovendien zou het langer openhouden van de straat illegale prostitutie mogelijk ook minder interessant maken, stellen de partijen.

"Gaan we nu bronstige mannen faciliteren door vrouwen beschikbaar te stellen?"

Ronald van Veen, ChristenUnie Alkmaar

Tegen de motie stemden PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, PvdD en Leefbaar Alkmaar. Zo vindt Ronald van Veen (CU) de inzet van sekswerkers tegen straatintimidatie maar vreemd. "Gaan we nu bronstige mannen faciliteren door vrouwen beschikbaar te stellen? Is dat niet de omgekeerde wereld", vraagt hij de indieners tijdens de raadsvergadering van gisteravond. 

Verschillende partijen vragen zich af of dit werkelijk de wens is van sekswerkers of dat exploitanten dit erdoorheen drukken. Volgens raamverhuurder Demelza Kouwenoord is er juist uitvoerig overleg geweest met alle vrouwen. 

Wens van sekswerkers

"Het is echt puur de wens van de sekswerkers. Wij verdienen er als exploitanten verder niets aan. De kamerprijs gaat niet omhoog en de beveiliging blijft 2,5 uur langer. Die moeten ook worden betaald, dus het kost ons vooral geld."

In de straat werken zo'n vijftig vrouwen. Twee daarvan zien het niet zitten langer door te werken in het weekend, stelt Demelza. "Vrouwen mogen hier doen en laten wat ze willen. Ze kunnen op elk moment stoppen. We geven de rest in elk geval de kans om op drukke dagen langer door te werken en extra geld te verdienen."

Op aandringen van onder meer Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar en David Rubio Borrajo (PvdA) gaat het college eerst nog in gesprek omwonenden en betrokken ondernemers. Pas dan gaat de pilot in. Een gekke gang van zaken, vinden ze het op de Achterdam. 

"Hoe kun je mensen laten participeren over iets wat ze nog niet hebben ervaren? Het is niet voor niets een proef. Dan is het toch gek om dat van tevoren te doen", reageert Demelza. "We hebben verschillende omwonenden gesproken tijdens de open dag. Mensen in de straat lijken er in elk geval niets op tegen te hebben." 

Tekst gaat verder na foto.

Foto: Priscilla Overbeek / NH Media

Hart van Alkmaar, de bewonersvereniging van de binnenstad die zich al jaren verzet tegen het plan,  is er wel blij mee, zo verklaart Pim de Ruiter. "Bewoners worden nu in elk geval beter betrokken dan vroeger en krijgen de kans hun zegje te doen."

Vage proef

Wel vindt de organisatie de proef nog veel te vaag. "Het is een bekend trucje om iets een pilot te noemen, maar niet van tevoren te definiëren wanneer het succesvol is. Hoe gaan ze dat meten? We willen duidelijke richtlijnen over wanneer deze proef wel of niet geslaagd is."

Volgens de Ruiter maken verschillende bewoners zich zorgen om extra overlast en drukte in de binnenstad. "Er zullen meer bezoekers naar het centrum komen, die zich ook over een langere tijd in de nacht uitstrekken. Het gaat ons niet om de Achterdam, dat is een van de veiligste straten van Alkmaar. Het gaat juist om de rest van de binnenstad."

Het college kan volgende week besluiten dat er voor de participatie toch meer tijd nodig is. Als dat zo is, gaat de proef pas na de zomer in. 

Lees ook