Ga naar Content

Zwanenburgse kinderen blijven met kermismunten zitten na vervroegde sluiting

Tientallen Zwanenburgers, onder wie veel kinderen, zijn boos op de kermisexploitant die eind juni aan de Populierenlaan stond. De kermis zou er van woensdag tot en met zondag staan, maar werd zaterdagavond al opgedoekt. En dat terwijl sommige kinderen een dag later hun gespaarde punten nog hadden willen verzilveren, en volwassenen nog kaartjes voor ritjes in hun portemonnee hadden.

Token op de kermis - Foto ter illustratie (niet de punten van de betreffende kermisexploitant) - Foto: Pixabay

Een van de gedupeerde kinderen is de 12-jarige Kyran. "Ik wil nooit meer naar de kermis", herhaalt Richard van Eeden de woedende reactie van zijn zoon toen hij ontdekte dat de attracties waren verdwenen. Kyran had met spellen op de kermis zo'n 2.600 punten verzameld en die had hij op zondag graag willen inwisselen voor een mooie prijs. "Hij heeft z'n punten direct in de vuilnisbak gemieterd."

"We zijn er helemaal klaar mee", benadrukt Richard. Vorige week was hij met zijn vrouw en zoon op de kermis te vinden, maar hij weet nu al dat hij volgend jaar geen stap meer tussen de grijpautomaten en botsautootjes zal zetten. "Het is een stelletje oplichters", zegt hij boos. 

"Ze moeten zich schamen dat kleine kinderen hun zakgeld hebben uitgegeven en nu niets meer kunnen winnen"

Vader Richard van Eeden

Richard vertelt dat ook veel van Kyrans vriendjes teleurgesteld zijn, omdat ze thuis een lading punten hebben liggen waar ze nu niets mee kunnen. "Ze moeten zich schamen dat er kleine kinderen zijn die hun zakgeld hebben uitgegeven en nu niets meer kunnen winnen." 

Niet alleen kinderen, ook volwassenen voelen zich financieel gedupeerd. Zo laat een kermisbezoeker weten nog meerdere kaartjes te hebben voor de draaimolen. "Van mij hoeft de kermis volgend jaar niet meer terug te komen", zegt hij. "Dit kan je echt niet zomaar maken."

Technische problemen

Zaterdagmiddag om 16.45 uur meldde de kermisexploitant op Facebook dat die op zondag - de laatste dag - gesloten zou zijn, maar legde in dat bericht niet uit waarom die beslissing was genomen.

"Er lekte koelvloeistof uit een aggregaat", legt kermisexploitant Björn de Beer aan NH uit. "Dat werd zaterdag zo erg dat we hebben besloten om eerder weg te gaan. Wij konden er niets aan doen, zeker niet in het weekend. Zondag is onze beste dag, ik ga ook niet voor mijn lol eerder weg."

Tekst gaat verder onder de Facebook-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Sommige Zwanenburgers denken dat het besluit om vroegtijdig te vertrekken ook is genomen vanwege een andere reden. "Ze zijn eerder vertrokken omdat er bijna niemand komt", vertelt een inwoner, die op zaterdag van een medewerker heeft gehoord dat het aantal bezoekers flink tegenviel en ze daarom eerder zouden vertrekken.

"Het is ook niet zo gek", zegt Richard over de weinige klanten. "Veel mensen wisten helemaal niet dat er een kermis kwam. Het is dat we er langs zijn gereden, maar er was niets van reclame." Dat bevestigt Lia Sloot, een inwoner die graag langs was gekomen, maar totaal niet door heeft gehad dat er kermis in het dorp was.

Volgend jaar verzilveren

Exploitant De Beer raadt teleurgestelde kinderen aan om de punten te bewaren en volgend jaar te verzilveren. Of dat in Zwanenburg kan is nog maar de vraag. Een van de kermismedewerkers laat aan NH weten dat nog wordt overlegd 'wat rendabel is en wat niet', maar het is volgens De Beer 'gewoon de bedoeling om volgend jaar weer in Zwanenburg te staan'.

Een andere plek om de punten in te wisselen is in Badhoevedorp, waar de exploitant zijn kermis de afgelopen jaren eind mei of medio juni werd opgetuigd.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]