Ga naar Content

Driedubbele boete voor chauffeur die filmde hoe vrouw na inhaalactie in sloot belandde

De vrachtwagenchauffeur die eerder dit jaar tijdens een rit door Amstelveen filmde hoe een fietsster de sloot inreed, is opgespoord en krijgt drie boetes. Eén omdat hij zijn smartphone vasthield tijdens het rijden, één voor rijden zonder gordel en nog een omdat hij niet is gestopt om de vrouw te helpen. 

Still uit de bewuste video - Foto: Dumpert

Dat laat de politie aan NH weten. De video ging in april viraal en zorgde voor veel ophef. Nadat de video onder meer via NH onder de aandacht van de politie was gebracht, werd een onderzoek naar de identiteit van de chauffeur gestart.

In de video is te zien is hoe de filmende vrachtwagenchauffeur zich ergert aan een vrouw die op de Noorddammerweg aan de verkeerde kant van de weg fietst. Een andere fietser fietst wél aan de goede kant van de weg. Nadat de chauffeur de twee fietsers heeft ingehaald, filmt hij via zijn linker buitenspiegel hoe de vrouw eerst in de berm en uiteindelijk in de sloot belandt. 

De chauffeur stopt niet om haar te helpen, maar richt de camera op zichzelf. Lachend ontkent hij een aandeel te hebben in het ongeluk, omdat 'de vrouw zelf aan de verkeerde kant van de weg fietste.' "Ik heb het op film", roept hij vervolgens enthousiast. 

Veel mensen reageerden woedend op de video. Ze lieten weten de chauffeur hypocriet te vinden. "Oordelen over iemand die aan de verkeerde kant fietst terwijl je zelf zit te filmen. Wie is hier de debiel?", schreef iemand. Ook namen sommigen aanstoot aan het feit dat hij niet stopte om de vrouw te helpen. 

Verlaten plaats ongeval

Beide verwijten rekent ook de politie de chauffeur aan. Hij heeft zich volgens hen schuldig gemaakt aan overtreding van artikel 7 van de Wegenverkeerswet. Dat artikel stelt dat het verboden is om als betrokkene of veroorzaker van een ongeluk de plek van het ongeluk te verlaten als er letsel of schade is ontstaan. 

Omdat hij na het filmen van het ongeluk de camera op zichzelf richt staat voor de politie ook vast dat hij tijdens het rijden een telefoon in zijn handen heeft gehad. Ook dat is verboden. En doordat hij de camera op zichzelf richt is ook te zien dat hij geen gordel draagt, wat hem op een derde boete komt te staan. Over de hoogte van het boetebedrag doet de politie - zoals gebruikelijk - geen mededelingen. 

"Een mooi resultaat (...) waarin je ziet dat de politie ook online zaken opspoort en oplost"

Politie Eenheid Amsterdam

De politie benadrukt dat het vaak moeilijk is om te achterhalen waar en wanneer video's zijn gemaakt, en het daarom niet altijd mogelijk is om actie te ondernemen op strafbare feiten die in video's te zien zijn. In dit specifieke geval is dat wel gelukt, schrijft de eenheid Amsterdam in een tweet. "Een mooi resultaat van bureau Amstelveen waarin je ziet dat de politie ook online zaken opspoort en oplost." 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]