Ga naar Content

Fatale steekpartij is de druppel: Zandvoort-Noord verenigt zich in stille tocht

Zondag lopen inwoners van Zandvoort-Noord van ontmoetingscentrum het Pluspunt naar de plek waar op 21 juni een 57-jarige man in de Lorentzstraat slachtoffer is geworden van een steekpartij. Er wordt daar een stoeptegel neergelegd met een afbeelding van het bekende lieveheersbeestje, symbool van de strijd tegen zinloos geweld.  

Sporenonderzoek na steekincident Zandvoort - Foto: Inter Visual Studio

Nick, die liever niet met zijn volledige naam wil worden genoemd, speelde al langer met het idee om aandacht te vragen voor de verloedering van zijn wijk.

De groepjes jongeren in de buurt van de Vomar die ondernemers en klanten lastig vallen en afval op straat gooien. De nachtelijke zoektocht van de politie eind maart waarbij naar een man die iemand met een mes zou hebben bedreigd, werd gezocht. Het zette hem aan het denken. Toen daar ook nog de dood bijkwam van een bekende Zandvoorter die op de stoep voor zijn flat in de Lorentzstraat overleed aan de gevolgen van messteken, wist Nick genoeg: er moest iets gebeuren.  

'' Als de handhavers zijn vertrokken, gaat de overlast weer door''

Nick, initiatiefnemer van de stille tocht

Nick: "Ik wil dat de buurt veiliger wordt. Als er een man wordt neergestoken op de plek waar ik mijn hond uitlaat, geeft dat een onveilig gevoel. De stille tocht is geen protest tegen de gemeente. Handhaving zie je hier best vaak. Alleen gaat de overlast weer door als de handhavers zijn verdwenen. Ik wil gewoon dat onze buurt niet verder achteruit gaat. Cameratoezicht en een buurtpreventie-app kunnen daar een bijdrage aan leveren."

Veilig Zandvoort-Noord

Dat Nick niet alleen staat in dat streven, werd hem duidelijk na het aanmaken van de Facebook-pagina Veiligzandvoortnoord. In korte tijd telt de site 460 vrienden. Dat enthousiasme geeft hem het gevoel dat het zondag best druk kan worden. Nick: "Al komt maar de helft van de mensen die zich via Facebook bij ons hebben aangesloten. Dan hebben we al dik 200 mensen op de been. Dat zou mooi zijn. Echt een signaal."

'' Geweld op het strand houd je niet tegen, dat zijn mensen van buiten. Maar wat zich bij ons afspeelt, is echt een zaak van de buurt''

Nick, initiatiefnemer stille tocht

De initiatiefnemer benadrukt dat de stille tocht los staat van het geweld op het strand in Zandvoort dat jaarlijks de kop opsteekt als het mooi weer wordt. ''De mensen die dat veroorzaken, komen van buiten. Dat houd je niet tegen. Maar wat zich in Zandvoort-Noord afspeelt, is een buurtaangelegenheid. Daar kunnen we echt iets tegen doen.'' 

De stille tocht vertrekt zondag om 17.00 uur bij ontmoetingscentrum het Pluspunt in Zandvoort-Noord. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]