Ga naar Content

De Schippers van de Kameleon blazen 75 kaarsjes uit, hun wieg stond in Noord-Holland

De Schippers van de Kameleon vieren deze zaterdag hun 75-jarige jubileum. De bekendste tweeling van het land staat vooral bekend vanwege hun Friese roots. Toch ligt de oorsprong van hun bestaan in Noord-Holland. Hoe zit dat? 

75 jaar schippers van de Kameleon - Foto: NH Media

'We hebben een speedboot', een iconische zin uit het Neerlands alom bekende verhaal over de Friese identieke tweeling. Met Hielke en Sietske zijn generaties grootgebracht. Alles aan de verhaallijn is Fries. Van heit (vader) en mem (moeder) tot aan het fierljeppen. Toch is de boot met de jongens erin bedacht aan de andere kant van het IJsselmeer. 

Driekwart eeuw geleden stond schrijver Hotze de Roos bij een uitgeverij in Alkmaar op de stoep. Met de fiets was hij die ochtend vertrokken vanuit zijn woonplaats Krommenie. In 1948 overhandigde hij de eerste versie van zijn boek: 'Sietse en Hielke de belhamels van de dorpssmit'. 

Als geboren Fries deed De Roos inspiratie op uit zijn jeugd. Tel daar zijn ervaringen als timmerman in Krommenie bij op, en de broertjes Klinkhamer zijn geboren. 

De Alkmaarse uitgeverij had wel oren naar het boek van De Roos. Op één voorwaarde wilde ze het boek publiceren: de titel moest anders. En zo ontstond de naam 'De schippers van de Kameleon'. 

Alkmaarse glorie 

Een kwarteeuw later is dat specifieke boek inmiddels 400.000 keer verkocht, vertelt Laura Vogel van uitgeverij Kluitman. "Van de hele Kameleon serie zijn er ruim vijftien miljoen boeken verkocht." Hiermee staat het boek samen met bekende titels als Pietje Bell, Dik Trom en Kruimeltje in een imposant rijtje boeken van uitgeverij Kluitman.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.