Ga naar Content

Zomerstorm Poly raasde een jaar geleden over Haarlem: "We mogen het niet vergeten"

Het is vandaag een jaar geleden dat zomerstorm Poly over de provincie raasde. De zwaarste zomerstorm ooit liet vooral in Haarlem een spoor van vernieling na en veroorzaakte een dodelijk slachtoffer. Op de Marnixstraat waar Christel Korporaal (51) werd getroffen door een boom herinnert de gedenksteen voorbijgangers aan de gevolgen van de storm.  

De kracht van storm Poly blijkt in de vroege ochtend van 5 juli 2023 nog mee te vallen. Ondanks de code rood melding die al snel wordt afgegeven. Maar rond acht uur laat de zomerstorm haar ware aard zien. Op veel plaatsen vallen bomen als bosjes om. Zandvoort is al snel onbereikbaar. Zowel de Zandvoortselaan als de Zeeweg ligt bezaaid met omgevallen sparren en beuken.

Halsbrekende toeren

Automobilisten moeten halsbrekende torren uithalen om op hun bestemming te komen. Verderop wordt de A9 tussen Haarlem en Alkmaar afgesloten. Bij veel mensen dringt het gevaar nog niet door. Kinderen fietsen naar school, automobilisten rijden naar hun werk.

Een enkeling maakt van Poly zelfs een toeristisch uitje. Op de boulevard van Zandvoort moeten amateurfotografen zich vasthouden aan het straatmeubilair, maar het weerhoudt ze er niet van beelden te maken van de brullende branding.  

Hoogtepunt

Hoewel er windsnelheden van 140 kilometer per uur worden gemeten, heeft Poly haar hoogtepunt dan nog niet bereikt. Dat gebeurt rond negen uur. In Haarlem-Noord vliegen dakpannen door de lucht en knappen bomen als luciferhoutjes. Ook hier gaan mensen desondanks op pad, naar school of werk.

Tekst gaat verder onder de foto.

Molijnstraat in Haarlem na Poly - Foto: Peter Perquin

De vrees van bewoners van de Molijnstraat wordt intussen werkelijkheid. Door grondwerkzaamheden wortelen de bomen voor hun deur niet meer zoals het zou moeten. Ze hebben de gemeente ervoor gewaarschuwd dat een storm daardoor desastreuze gevolgen zou kunnen hebben. En inderdaad, de zware bomen ploffen neer op hun dak. Het beeld van de tegen de voorgevel leunende gevaartes gaat de wereld over.    

Brandweer

In totaal sneuvelen in Haarlem tussen de zeshonderd en zevenhonderd bomen. Vrijwel meteen begint de brandweer met het in stukken zagen van het hout, waardoor de wegen betrekkelijk snel weer begaanbaar zijn. Door de hele stad is het snerpende geluid van de kettingzaag hoorbaar.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Christel - Foto: Privéfoto

Rond 11.00 uur dringt het nieuws door dat Poly een leven heeft geëist. Het gaat om Christel Korporaal. Zoals veel mensen, heeft zij het erop gewaagd deze ochtend naar haar werk te gaan. 

Haar partner Martijn brengt Christel met de auto naar het station. In de Marnixstraat komt de auto tot stilstand ter hoogte van de bushalte. Een enorme boom valt op hun auto. Christel overleeft de klap niet en sterft in Martijns armen. "Ik voelde hoe haar ziel haar lichaam verliet", zei Martijn die ongedeerd bleef, er later over. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Een man kijkt op de plek van het ongeluk naar de bloemen. - Foto: Fred Segaar/NH Media

Christels dood maakt diepe indruk op de Haarlemmers. Daarvan getuigen vandaag de dag ook de bloemen en kaarten met lieve woorden bij het gedenkteken in de Marnixstraat. De tekst erop komt uit het lied 'Omarm me', dat haar partner Martijn ter nagedachtenis aan haar heeft geschreven. Een jaar later staan voorbijgangers hier vaak even stil.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media/Fred Segaar

Een man die zijn hond uitlaat, zegt dat hij zich 'als de dag van gister' herinnert hoe hij hier vlak na het fatale ongeluk langs fietste. De auto onder de boom was een naar gezicht. "Dat maakte indruk. Op de héle buurt", zegt hij. "Ik ben blij dat deze plek er is. Zodat we niet vergeten wat er is gebeurd."

Kijk in de video hieronder naar een overzicht van de schade die Poly aanrichtte in de provincie.

Compilatie van zomerstorm Poly - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]