Ga naar Content

Milan (18) staat met eigen foodtruck op festivals: "Gelukt dankzij hun hulp"

Achttien jaar en met een eigen foodtruck op festivals staan: die droom is voor kookfanaat Milan Zorge uit Hoofddorp werkelijkheid geworden. Om zijn familie, vrienden en donateurs te bedanken voor hun hulp, trakteerde hij hen zondag vanuit zijn omgebouwde caravan op lekkernijen.

Zondag stond Milan speciaal voor familie en vrienden in het Haarlemmermeerse Bos - NH Nieuws

Milan stond zondag met zijn omgebouwde caravan in het Haarlemmermeerse Bos. Het is de officiële opening van zijn foodtruck Nasi met Passie. Er kwamen zo'n veertig mensen langs, die hem stuk voor stuk hebben geholpen zijn droom te verwezenlijken.

Toen Milan zeventien jaar was, bedacht hij om als eindwerkstuk voor zijn vwo-opleiding op de Vrije School een foodtruck te bouwen. Hij had kort daarvoor met zijn vader en broer een foodtruckfestival bezocht en wist toen: dit wil ik. Met een inzamelingsactie haalde hij 1.800 euro op om een oude caravan te kopen, die hij zelf heeft verbouwd.

Bordje bonbons voor de buurvrouw

Een van de donateurs is buurvrouw Annemarie Engelbert. Met zijn koksmuts op en schort aan hielp Milan haar als klein jongetje al in de keuken bij verjaardagen. Ook belde hij vaak spontaan aan met een bordje bonbons, appelflappen en taarten in de hand. Nu is Milan op de Indonesische tour. De buurvrouw heeft met regelmaat de verbeterde rijsttafel geproefd. "Het smaakt superlekker."

Tekst gaat verder onder de foto.

Milan kookt als sinds jongs af aan - Foto: Milan Zorge

Ook zijn moeder Daphne en zijn broer Merijn staan altijd voor hem klaar, vertelt Milan. "Aan het begin dacht ik wel: dat is een grote stap voor een zeventienjarige", vertelt zijn broer. "Maar hij heeft het toch maar mooi gedaan." Ook zijn moeder is apetrots. "Hij weet wat hij wil en daar gaat hij voor."

"De tijd met je kind is onbetaalbaar"

Mick Zorge, Milans vader

De grootste hulp komt van zijn vader. Hij was de chauffeur toen Milan nog geen rijbewijs had, hielp met de caravan verbouwen en met koken. Nu de foodtruck af is, neemt zijn vader onbetaald verlof op om zijn zoon te helpen met koken en eten uitserveren op festivals. "De tijd met je kind is onbetaalbaar", vertelt hij. "Vroeger vroeg hij wat 'ie moest doen en nu is het andersom."

Maar Milan heeft voor 98 procent alles zelf gedaan, benadrukt zijn vader. Milans caravan stond vlak bij zijn school. "Elk uurtje dat hij vrij was, was hij bij de caravan." Die moest namelijk flink worden verbouwd: aan de binnenkant moest alles eruit - van wc tot koelkast - en daarna kon het herinrichten beginnen. Inmiddels zit er ook een luik in om het eten uit te serveren.

Tekst gaat verder onder de foto's van de caravan.

Milan wil zijn kookkunsten blijven verbeteren en start daarom in augustus met een mbo-koksopleiding in Amsterdam. "Waarom zou ik vanwege mijn vwo-diploma mijn droom niet volgen? Dat ik vwo heb gedaan, biedt alleen voordelen voor de toekomst", vertelt hij. Zo droomt Milan ervan om later een eigen restaurant te beginnen. "Ik ben blij dat ik al zolang weet wat ik wil."

Verstandelijke gehandicapten

Daarnaast blijft hij met zijn foodtruck op festivals staan. Zijn volgende uitdaging is om te kijken hoe hij mensen met een verstandelijke handicap kan laten meedraaien in zijn bedrijf. "Mensen vinden het vaak eng, terwijl er heel veel verstandelijk gehandicapten zijn die goed kunnen werken", vertelt hij. Zo werkte Milan vorig jaar in een restaurant met mensen met een verstandelijke beperking. "Het levert zo’n andere sfeer op."

Maar eerst gaat Milan zelf nog ervaring bij de festivals opdoen. Zo stond hij vorige maand met de foodtruck bij Sociaal Culinair in Haarlem, waar ook zijn familie en buurvrouw weer van Milans kookkunsten hebben genoten. Aankomende maand, op 25 augustus, staat Milan op het Grand Prix Festival in Haarlemmermeer. Zijn vader is er dan ook bij om hem te helpen.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]