Ga naar Content

Herten straks niet meer onder de trein bij Zandvoort: Prorail plaatst voor 2025 een hek

Na jarenlang aandringen van de gemeente Zandvoort bij spoorwegbeheerder ProRail komt er dit jaar een hek langs het spoor te staan tussen Overveen en het kustdorp. Hoofdreden is het aantal aanrijdingen tussen treinen en plotseling overstekende herten. 

Eerst zou het hek er in 2022 al komen. Toen werd het 2023. Maar, nu gaat het er dan toch van komen. Langs het spoor tussen Overveen en Zandvoort, ter hoogte van de natuurbrug, komt een lang hek te staan. De afgelopen jaren zijn daar meerdere aanrijdingen geweest tussen de dieren en de treinen. 

Het gevolg: het verwijderen van de restanten van de dode herten, beschadigde treinen, een hoop vertraging en geschrokken passagiers en machinisten. Want het is meestal niet meteen duidelijk waar de trein op dat moment mee in botsing is gekomen. 

Lees verder na de foto.

Beschadigde trein na aanrijding met hert - Foto: Mirko Gerrits

In februari was het nog raak. Raadslid Mirko Gerrits (ZEE) zat in de trein en voelde dat de trein ergens overheen reed. Het bleek weer een hert te zijn. Hij kaartte de problematiek daarna nog maar eens een keer aan in de raad. Wethouder Lars Carree ging weer met ProRail in gesprek en drong er op aan dat het hek er nu toch echt moest gaan komen. De regiodirecteur van ProRail heeft hem beloofd dat het hek er voor 2025 staat. 

'Ook gevaarlijk voor kinderen'

Ook Zandvoorter Willem van der Sloot maakt zich al jaren hard voor de komst van het hekwerk. "Ook kinderen kunnen daar zo het spoor oplopen. Levensgevaarlijk. In 2019 is er aan één kant een hek gebouwd, maar aan de andere kant staat nog niets." Hij nam de burgemeesters van Bloemendaal en Zandvoort al een keer mee naar de locatie.

Willem en de burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal langs het spoor - Foto: Willem van der Sloot

"Ik ben heel blij dat ProRail het nu echt gaat bouwen. Maar ik moet nog maar zien of het doorgaat, want ze hebben het al een aantal keer beloofd", vertelt Willem.

Vertrouwen

Ook Mirko Gerrits is tevreden met het besluit van de spoorwegbeheerder. "Ik ben heel blij dat het eindelijk gaat gebeuren. Ik heb er nu ook echt vertrouwen in dat het hek er komt. Fijn dat het zover is. Het scheelt een hoop stress voor de machinisten, want ze weten niet meteen waar ze mee in botsing zijn gekomen."

Een woordvoerder van ProRail bevestigt dat 'ze van plan zijn om het hek voor 2025 te plaatsen'. Meer details kan hij niet vertellen. Wethouder Carree zegt dat ProRail inmiddels voorbereidingen treft met een aannemer. 

Minder herten, toch een hek?

De vraag is of het hek nog wel nodig is, aangezien er de afgelopen jaren veel herten zijn afgeschoten in de duinen. Willem beaamt dat de populatie nu fors kleiner is. "Maar het hek moet er nog steeds komen, al is het maar om mensen tegen te kunnen houden." Raadslid Mirko Gerrits is het daar helemaal mee eens. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]