Ga naar Content

Nog steeds is 1 op de 5 scholieren in Noord-Holland Noord een bingedrinker

Middelbare scholieren uit de GGD-regio Hollands Noorden drinken een stuk minder dan een paar jaar geleden. Toch is de GGD nog niet tevreden. De gezondheidsdienst vindt dat er nog steeds te veel jongeren te veel alcohol drinken. "In Noord-Holland Noord wordt nog steeds meer gedronken dan landelijk."

Foto: ANP

In alle GGD-regio's van Noord-Holland is het aantal bingedrinkende jongeren afgenomen ten opzichte van 2021. Je bent een bingedrinker als je tijdens één gelegenheid vijf glazen alcohol of meer drinkt. Nergens was de afname zo groot als in de regio Hollands Noorden. In deze 16 gemeenten dronk in 2021 nog 23,5 procent van de ondervraagde scholieren tijdens één gelegenheid vijf glazen alcohol of meer, in 2023 was dat 19,1 procent.

Hoger dan landelijk

Een significante afname, zien ze ook bij de GGD, maar volgens de gezondheidsdienst is het nog lang niet genoeg. "Nog steeds is dit percentage hoger dan landelijk (18,2 procent)", laat woordvoerder Kristel van der Pouw Kraan weten. "Ook is het aantal jongeren in onze regio dat ooit alcohol heeft gedronken niet afgenomen, terwijl dat landelijk gezien wel zo is."

In de kaart hieronder zie je het percentage middelbare scholieren (van de tweede en vierde klas) dat in 2023 tijdens één gelegenheid vijf glazen alcohol of meer dronk, gemeten sinds het invullen van de enquête.

Tekst loopt door onder de kaart.

Een verklaring vinden voor de afname is niet eenvoudig. "De preventieaanpak is een langetermijnaanpak, dus hoeveel impact dit heeft, is niet zomaar te benoemen." De GGD ziet dat nog steeds een flink deel van de tweede en vierde klassers een bingedrinker is. "Namelijk bijna 1 op de 5 scholieren. En dat is te veel. We blijven dus inzetten op preventie en handhavende maatregelen om ervoor te zorgen dat jongeren geen alcohol drinken voor hun 18e."

"Wij maken ons zorgen over het feit dat jongeren regelmatig alcohol van hun ouders krijgen"

Kristel van der Pouw Kraan, woordvoerder GGD Hollands Noorden

De conclusie dat het noorden van de provincie van zijn zuip-imago af is, is dus ook te kort door de bocht volgens Van der Pouw Kraan. "In Noord-Holland Noord wordt nog steeds meer gedronken dan landelijk. Vooral het percentage jongeren dat ooit alcohol heeft gedronken is veel hoger dan landelijk, namelijk 36,2% in Noord-Holland Noord versus 29,9% in Nederland."

"Ook bij de iets oudere groep jongeren, de jongvolwassenen in de leeftijd van 16 t/m 25 jaar, zien we dit beeld: in 2022 was 24,1 procent van de jongvolwassenen een zware drinker versus 20,5 procent van de jongvolwassenen in Nederland." 

In de regio is nog onvoldoende bewustzijn over de schadelijke effecten van alcohol op het puberbrein, vindt de GGD. "Wij maken ons zorgen over het feit dat jongeren regelmatig alcohol van hun ouders krijgen of dat jongeren geen afspraken hebben met hun ouders over het niet drinken van alcohol tot hun 18e. Daarom blijven wij ons, samen met de 16 gemeenten, inzetten om de leefomgeving van jongeren zo gezond mogelijk in te richten."

Schadelijk

Een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) vindt het aantal minderjarige jongeren dat veel glazen alcohol achter elkaar drinkt "verontrustend hoog". "Bingedrinken door jongeren en jongvolwassenen is één van de meest schadelijke vormen van alcoholgebruik", citeert persbureau ANP de woordvoerder. "Ondanks de afname van het alcoholgebruik onder jongeren, zien wij dat bepaalde verstrekkers de wet slecht naleven. Met name de onlineverkoop van alcohol zorgt voor toenemende zorgen."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.