Ga naar Content

Turken juichen voor vaderland: "En anders hebben we altijd Nederland nog"

Geen twijfel of gewetensnood bij Haarlemmers met een Turkse achtergrond. Ze weten het zeker: zij juichen vanavond voor Turkije. “Honderd procent!” Maar als hun favoriet op het EK voetbal wordt uitgeschakeld, dan weten ze ook: we hebben altijd nog Nederland om op terug te vallen. 

Jonge Haarlemmers stoppen even met voetballen om voor te beschouwen op Nederland-Turkije. Linksonder Kiyem - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Elk trapveldje in en om het Haarlemse Reinaldapark is donderdagavond in gebruik. Jonge voetballers, variërend in leeftijd van 5 tot 15 jaar, zijn volledig gefocust op de bal. Opperste concentratie. Maar er is een makkelijke manier om hun aandacht te trekken. Even vragen wie zaterdagavond voor Nederland juicht, en wie voor Turkije is.

Een gevoel

De voorkeuren tekenen zich al snel af. Jongens en meisjes met een Turkse achtergrond zijn eensgezind voor Turkije. De andere kinderen zijn eensgezind voor Nederland. Verbaasde gezichten bij de vraag of er nog twijfel is. "Turkije, honderd procent", zegt Kiyem van 12. "Ik kan niet uitleggen waarom, het is gewoon een gevoel."

Tekst gaat door onder de foto.

Voetbalvereniging Haarlem Yildiz Spor in het Reinaldapark - Foto: NH Media/Maikel Ineke

li Yildiz, van een oudere generatie, herkent dat wel. “Ik ben geboren en getogen Haarlemmer. Maar toch ben ik voor Turkije. Mijn Turkse roots wegen dan toch zwaarder.” De twijfel voor welk land te juichen is misschien klein, de spanning voor het EK-duel is des te groter. “De wedstrijd leeft hier heel erg. Iedereen is ermee bezig.” 

Yildiz Spor

Ali is als penningmeester en jeugdcoördinator verbonden aan Haarlem Yildiz Spor, de voetbalclub die symbool staat voor het treffen van zaterdagavond. Yildiz Spor werd in 1970 opgericht door de eerste generatie Turkse gastarbeiders in Haarlem. Nog steeds bestaat de club, met een onderkomen midden in het Reinaldapark, bijna uitsluitend uit leden met een Turkse achtergrond.

"Die Turkse spirit, dat zit nou eenmaal in je"

Ali Yildiz uit Haarlem

Hij baalt ervan dat Orkun Kökçü zaterdag niet speelt voor Turkije. Hij is geschorst. “Orkun is een Haarlemmer, een jongen hier uit de buurt. Hij kwam vroeger veel langs bij de club en heeft hier nog veel contacten.” Meer nog dan voor zichzelf hoopt Ali voor Kökçü dat Turkije zaterdag niet wordt uitgeschakeld. 

“Ik ken de club door en door”, vervolgt Ali, “en ik kan wel zeggen dat 99,9 procent van de leden zaterdag voor Turkije is. Maar we hebben ook allemaal wel gemengde gevoelens. We leven hier, we zijn hier opgegroeid. We voelen ons ook wel oranje. Maar die Turkse spirit, dat zit nou eenmaal in je. Het is wel een fijn idee dat als Turkije verliest, we dan altijd nog voor Nederland kunnen zijn.”

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]