Ga naar Content

Volendammer kwak VD84 succesvol te water gelaten na maandenlange restauratie

Na een maandenlange restauratie is de Volendammer kwak, een oud vissersschip, VD84 succesvol te water gelaten. Bij Botterwerf de Krommer hebben vrijwilligers van Vereniging Behoud de Volendammer Botters keihard gewerkt om hem weer in ere te herstellen. Met een grote kraan werd het schip in het water getakeld.

Volendammer kwak VD84 succesvol te water gelaten na maandenlange restauratie - NH Nieuws

Ze hebben het vaker meegemaakt en ze weten dat het vast allemaal goedkomt. Toch merk je enige spanning bij voorzitter Carlo de Boer, de voorzitter van de vereniging, en Aad Donkersloot, die meehielp met de restauratie. "Het is een mooi moment hoor", zegt Carlo, "maar ook wel spannend. Zo'n schip hoort in het water, niet in de lucht."

Vroeger lagen er zo'n 250 kwakken in de haven van Volendam. Nu zijn er nog maar vier over en die heeft de Vereniging Behoud de Volendammer Botters in beheer.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

Bij de VD84 was de voorsteven het grootste probleem, vertelt Aad. "Die was dusdanig slecht dat er niet meer mee gevaren kon worden. Het is echt een topstuk geworden. Onze scheepstimmerman (Jeroen van Wijngaarden, red.) heeft het werkelijk perfect gedaan, hij is een vakman eerste klas." 

Wat spannende momenten later ligt de VD84 te water. "Het is allemaal vlekkeloos verlopen. De lekkage valt mee. We zijn hartstikke tevreden. Het is soms hard werken om het weer gerestaureerd en vaarklaar te krijgen. Maar het is mooi werk, het is echt erfgoed van Volendam." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]