Ga naar Content

Stratego: dorpsraad Buitenkaag hijst eigen vlag naast die van dorpsraad Kaag-Buitenkaag

Voor de oplettende passant is het een opvallend tafereel aan de Buitenkaagse Lisserdijk: op zo'n 25 meter van de vlag van de dorpsraad Kaag-Buitenkaag, wappert nu óók de vlag van de dorpsraad Buitenkaag. En dat is afgelopen vrijdag met een bescheiden groep dorpelingen gevierd. "Laten we niet met granaten naar elkaar gaan gooien", aldus een betrokken Buitenkager, "dat gaat wel erg ver." 

Vlaggentwist Buitenkaag eindelijk beslecht - NH Nieuws

Dat Buitenkaag nu een eigen vlag heeft, heeft het te danken aan de nog jonge dorpsraad, onder aanvoering van Benita, Bernadette en Paulette. Hun raad bestaat inmiddels een jaar, en ook daar werd afgelopen vrijdag onder toeziend oog van (het standbeeld van) Jan Adriaanszoon Leeghwater op het pleintje naast het gemaal bij stilgestaan. 

Die dorpsraad is opgericht omdat een deel van de Buitenkagers sinds jaar en dag vindt dat de dorpsraad Kaag-Buitenkaag, die ook over het dorp Kaag (gemeente Kaag en Braasem, provincie Zuid-Holland) aan de andere kant van de Ringvaart regeert, hun belangen onvoldoende behartigt. 

Parkeerproblematiek als aanjager

Vooral in het dossier rond de parkeerproblematiek in Buitenkaag voelden Buitenkagers zich onvoldoende gehoord. Personeel van scheepsbouwer Van Lent op Kaag, dat alleen bereikbaar is met een klein pontje, parkeerde massaal in de Buitenkaagse straten. Buitenkagers konden daardoor hun eigen auto's nauwelijks kwijt in hun dorp. En de dorpsraad Kaag-Buitenkaag had (zoals wel vaker) te weinig oog voor dat probleem, vonden ze.

Bekijk hieronder de reportage die NH in 2021 maakte over de parkeerproblematiek in het dorp. Lees verder onder de video

Parkeerdrukte Buitenkaag - NH Nieuws

Inmiddels is de overlast in Buitenkaag zo goed als verholpen door een parkeerterrein dat speciaal is aangelegd voor personeel van Van Lent. Maar de blauwe zone die de gemeente destijds opperde als tijdelijke oplossing voor de parkeerproblematiek is nog niet van tafel.

Als die blauwe zone er alsnog komt, moeten Buitenkaagse autobezitters ineens gaan betalen voor parkeervergunningen. Vooral grote gezinnen met volwassen kinderen en een handvol auto's voor de deur dreigt dat een dure grap te worden. 

Lees ook

Op de vlag van de dorpsraad Kaag-Buitenkaag, die dus al geruime tijd aan de Lisserdijk wappert, staat alleen de naam Kaag. "In Amsterdam hang je ook niet de vlag van Rotterdam op", zegt Benita tijdens de viering waar een handvol Buitenkagers en enkele vertegenwoordigers van de gemeente op af zijn gekomen. "Onze belangen zijn echt anders dan die van De Kaag."

"We zijn bikkels", spreekt ze de aanwezigen toe, "en we doen er alles aan om dingen in Buitenkaag waar te maken. We hebben een grote bijdrage gehad in het oplossen van de parkeerproblematiek en hebben het dorp op de kaart gezet in het gemeentehuis in Hoofddorp. Daar weten ze nu waar Buitenkaag ligt."  

"Er is geen ijzeren gordijn, maar we zijn wel twee aparte plaatsen met ieder zijn eigen belangen"

Benita

De dorpsraad benadrukt dat de dorpsraad Kaag-Buitenkaag haar vlag niet uit de mast in het Parkje Buitenkaag wilde halen. "Toen hebben wij tegen de gemeente gezegd dat er twee opties zijn: of we klimmen in de mast om de vlag eruit te halen en die van ons op te hangen óf er komt een nieuwe mast. Toen heeft de gemeente gezegd dat er een nieuwe mast mocht komen, maar dat we die zelf moesten neerzetten."  

Hoewel de dorpsraad Kaag-Buitenkaag haar zeggenschap over Buitenkaag nog niet heeft laten varen, is van een Koude Oorlog geen sprake, benadrukt Benita. "Er is geen ijzeren gordijn, maar we zijn wel twee aparte plaatsen met ieder zijn eigen belangen." 

Later dit jaar wordt bekend welk van de twee dorpsraden in Buitenkaag het meeste bestaansrecht heeft. "Dan zal de gemeente Haarlemmermeer beslissen welk van de twee dorpsraden subsidie gaat krijgen", besluit Benita. 

Opsplitsing is en optie

Renée Smit, voorzitter van de dorpsraad Kaag-Buitenkaag, liet eerder aan NH weten open te staan voor een opsplitsing van de dorpsraad Kaag-Buitenkaag. Ze ontkende echter dat Buitenkaag binnen haar raad het ondergeschoven kindje is. 

"Als bestuur zeggen wij: de leefomgeving van Kaag en Buitenkaag hoort bij elkaar. Wij proberen tijdens bijeenkomsten dan ook beide dorpen evenveel aandacht te geven." 

Wel is duidelijk dat sommige Buitenkagers zich niet vertegenwoordigd voelen door de dorpsraad Buitenkaag, en liever willen dat de dorpsraad Kaag-Buitenkaag hun dorp blijven vertegenwoordigen. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]