Ga naar Content

"Laat minderjarigen ook EK kijken op het Waagplein, het is een volksfeest"

Raadslid Gino Zucotti (OPA) is niet te spreken over het feit dat minderjarigen niet welkom waren op het Waagplein in Alkmaar om Oranje op het grote scherm te zien. Hij pleit ervoor kinderen aanstaande woensdag gewoon toe te laten. 

EK kwartfinale op het Waagplein - Foto: Streekstad Centraal/Marco Schilpp

Op het Waagplein van Alkmaar werd voor de kwartfinale tegen Turkije een groot scherm neergezet. Honderden Oranjefans kwamen zaterdagavond bij elkaar en zagen hoe Nederland zich na 20 jaar weer eens in de halve finale wist te voetballen.

Dat mensen onder de 18 niet welkom waren, vindt het raadslid onbegrijpelijk. "Een vertoning op het plein zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn", schrijft hij in zijn betoog aan het college van burgemeester en wethouders.

Volksfeest voor jong en oud

Voor de halve finale tegen Engeland aanstaande woensdag pleit hij ervoor minderjarigen wél toe te laten. "Een waar volksfeest is losgebarsten. Voor jong en oud een bijzondere wedstrijd om naar uit te kijken", aldus Zucotti.

Minderjaren zijn niet welkom - Foto: Streekstad Centraal/Marco Schilpp

Dat minderjarigen geen toegang hebben, is niet zonder reden, zegt organisator en eigenaar van café ‘t Hartje Sil Vendel. "Die wens had iedereen. In overleg met politie en gemeente is toch besloten dit vooral uit veiligheidsoverwegingen niet te doen. De wedstrijd is pas laat afgelopen. Dan wil je geen kinderen tussen zo’n grote menigte hebben staan", legt hij uit.

Kinderloos feestje 

Als het aan de ondernemers van het Waagplein ligt, wordt de halve finale van aanstaande woensdag dus ook weer een kinderloos feestje.

Raadslid Gino Zucotti legt zijn vragen vanavond neer bij het college van Alkmaar.

Lees ook