Ga naar Content

Oranje-volksverhuizing naar Dortmund: zo bereik jij het stadion vanuit Noord-Holland

Na de zwaarbevochten overwinning in Berlijn staan de Oranje Leeuwen woensdag klaar voor de clash tegen Engeland. De KNVB voorspelt een massale oranje polonaise met meer dan 75.000 fans richting Dortmund. Hoe kan je het snelst die kant op om mee te hossen in de fanzone?

Deze afbeelding is gegenereerd door middel van AI - Foto: nh-DALL·E 3

Met de auto, trein, bus of fiets: snel en prijzig of langzaam en voordelig? Amsterdam is als startpunt gekozen vanwege de bereikbaarheid vanuit heel Noord-Holland en het ruime aanbod aan reismogelijkheden naar Dortmund.

Autofile grenscontrole

Dortmund ligt 238 kilometer van Amsterdam. Normaal gesproken duurt het 2 uur en 18 minuten om het Westfalenstadion te bereiken, maar door de enorme drukte gaat dit langer duren. Voordat je kunt aansluiten bij de Oranje-mars in Dortmund, waarschuwt de ANWB voor een andere optocht, namelijk voor de grensovergang: "De grenscontroles op de A12 zorgen voor extra reistijd, dit kan oplopen van 1 tot 2 uur." De grensovergangen die noordelijker liggen zullen minder druk zijn.

De prijs van de reis hangt af van welke auto je gebruikt De reis elektrisch afleggen is de goedkoopste optie. De ANWB verwacht dat dit ongeveer 22 euro kost. Met een dieselauto ben je 26 euro kwijt en benzine brengt je voor 34 euro in het Ruhrgebied. Forensenstad Dortmund heeft veel P+R parkeerplekken waardoor je, bij gebruik van het openbaar vervoer naar het stadion, 24 uur lang gratis kan parkeren.

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht voor alle auto's. Zo ook in Dortmund. Dit geldt voor alle brandstofsoorten, zelfs elektrisch. Ze zijn online te bestellen, maar dat is waarschijnlijk te laat. De ANWB geeft aan dat de verzending tot drie dagen kan duren. Bij sommige tankstations zijn ze fysiek te verkrijgen voor rond de 15 euro.

Tijdswinst met de trein

Uitgaand van de voorspelde file bij de grens, is de trein de snelste optie. In 2 uur en 45 minuten sta je midden in de Duitse stad. De prijzen zitten wel in de lift: een kaartje kost nu rond de 60 euro.

De NS verwacht dat treinkaartjes voor woensdag snel uitverkocht zullen zijn. Of dit vandaag al het geval gaat zijn, durft de woordvoerder niet te zeggen. Door de late wedstrijdaanvang zal morgen de populairste vertrektijd zijn. Er worden geen extra treinen ingezet. 

Nachtbus voordelig

Een andere optie is om de reis met de bus te maken. Met het vervoersbedrijf Flixbus is het mogelijk om rechtstreeks of met overstap naar Dortmund af te reizen. De prijzen zijn rond de 60 euro, tenzij je een vroege vogel bent. Voor een nachtelijke busreis betaal je zo'n 30 euro. De reistijd varieert van 4 tot 6 uur. 

Volgens de woordvoerder van Flixbus zitten de bussen vanuit Nederland voor 80 procent vol.

Gezond én gratis met de fiets

Geen gedoe met files of schaarse tickets en niets is Hollandser dan de stalen ros. Het is wel een aardige inspanning: je fietst vanuit Amsterdam naar Dortmund in ongeveer twaalf en een half uur. Een dag extra uitrekken is daardoor noodzakelijk.

Lees ook

Laat zien hoe jij het EK beleeft!

We willen graag zien hoe jij het EK beleeft. Stuur je foto's van mooie outfits, versierde straten, knusse woonkamers en volle kroegen naar [email protected] met daarbij je woonplaats en je naam, en wie weet verschijnt 'ie bij ons op de site!