Ga naar Content

Gerelateerde videos

Hockeyicoon Teun de Nooijer: "Mijn kracht was om iets op de helft van de tegenstander te creëren"

In de serie Iconen voegen we steeds een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze keer is dat voormalig tophockeyer en de huidige coach van de dames van Amsterdam, Teun de Nooijer. 

Teun de Nooijer met een van zijn gouden Olympische medailles - Foto: Robert Jan de Boer

biografie

naam: Teun de Nooijer

geboren: Egmond aan den Hoef, 1976

beroep: hockeyspeler, hockeycoach

erelijst: 453 interlands, Olympisch goud (1996, 2000), Olympisch zilver (2004, 2012), 

Fanny Blankers-Koen Trofee, 2013

Als hockeyer was Teun de Nooijer creatief, sterk aan de bal en waren zijn acties vaak onnavolgbaar. Geen wonder dat de vergelijking met Johan Cruijff snel was getrokken. Ze deelden bovendien hetzelfde rugnummer: 14. 

De Haarlemmer won, nog veel meer dan zijn voetballende evenknie, alles wat er maar te winnen viel: meerdere Olympische medailles, zowel een Europees als wereldkampioenschap. Ook was hij zesvoudig winnaar van de Champions Trophy. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele nationale en internationale prijzen met zijn club Bloemendaal. 

Teun de Nooijer stond van jongs af aan op het hockeyveld - Foto: eigen foto

We spreken Teun de Nooijer in het Wagener Stadion in Amsterdam, aan de rand van het veld. Voor De Nooijer een plek vol herinneringen. 

"Ja, dit een mooi plekje", zegt hij. "Hier kwam ik eigenlijk al als klein jongetje op de tribune. Later mocht ik ook op het veld staan. Heb hier fantastische wedstrijden mogen spelen, zowel met de club als met de nationale ploeg." 

Stuur mij maar gewoon de wei in, dan probeer ik wel een oplossing te vinden

Teun de Nooijer

De kleine Teun groeide op in Egmond aan den Hoef. Dat hij zou gaan hockeyen stond eigenlijk al vast. "Mijn ouders deden het, net als mijn twee oudere broers." De rest is geschiedenis, zou je kunnen zeggen. Inmiddels ligt zijn topsporttijd achter hem. Als coach probeert hij zijn kennis nu over te brengen bij de Dames 1 van Amsterdam. 

Dat hij weer terug is op de plek van zijn jeugd, het Wagener Stadion, vindt de oud-international 'superleuk'. Daarnaast is hij ook trots. De Nooijer spreekt van een super jaar: geen landskampioen, maar wel Europees kampioen. Daarmee is De Nooijer de enige die de Euro Hockey League als speler en trainer heeft gewonnen. 

Foto: NH Media

De ex-hockeyer is bekend met records. Iets dat volgens hem 'een logisch gevolg is als je lang speelt'. In totaal kwam De Nooijer een kleine twintig jaar uit voor het Nederlands hockeyelftal. 

Hij omschrijft zichzelf als een hockeyer die je niet 'te veel richtlijnen' moet meegeven. "Stuur mij maar gewoon de wei in, dan probeer ik wel een oplossing te vinden. Ik denk dat dat mijn kracht is."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play