Ga naar Content

Waarlandse EK-bus vertrekt morgen naar Dortmund: "Hadden wel drie bussen kunnen vullen"

Het is morgen zover: Oranje speelt de halve finale tegen Engeland op het EK voetbal in Duitsland. De KNVB verwacht dat er zo'n 75.000 Nederlanders richting speelstad Dortmund rijden om de wedstrijd vanaf de 'fanzone' te bekijken. Ook René Stoop uit Waarland gaat morgen op pad. Met een tourbus, gevuld met 58 voetbalfans, gaat hij richting Dortmund. "We hadden wel drie bussen vol kunnen krijgen."

De Waarlandbus voor het AZ. - Foto: René Stoop

Normaal gesproken huurt organisator René Stoop een tourbus om vanuit Waarland het hele land door te crossen om voetbalclub AZ te supporten. Maar deze keer gaat de bus verder dan normaal, namelijk richting de halve EK-finale in Dortmund.

"We hadden wel drie bussen kunnen vullen, zoveel aanmeldingen hadden we", zegt Stoop enthousiast als hij de telefoon opneemt. Het idee ontstond nadat Nederland met 3-0 won tegen Roemenië vorige week. René werd door zijn vrienden gevraagd of het niet mogelijk was om met hún Waarland-tourbus richting de halve finale te rijden. "Mensen vroegen mij: 'Moeten wij daar niet eens heen?'" 

Jong en oud

En zo geschiedde. De oproep verspreidt zich snel en binnen de kortste keren zijn de 58 plaatsen in de bus gevuld. Jong en oud geeft zich op om woensdagochtend richting Dortmund te vertrekken. "Mensen tussen de 15 en 80 jaar hebben zich aangemeld." 

René vindt het extra leuk dat de tourbus ook jong publiek aantrekt. "Het is toch mooi voor die jeugd dat ze dit mee kunnen maken", zegt hij. Wel zegt hij de ouders van de minderjarige fans nog even te hebben gebeld voor toestemming. 

Voorbereiding 

Ondertussen is René afgelopen week druk bezig geweest met de voorbereidingen voor deze grote dag. In de groepchat stuurt hij de meerijders updates en tips door. "Ik denk dat de meesten van hen nog nooit het EK in een fanzone heeft meegemaakt. Ook voor mij is het de eerste keer. Dat vergt dus wel wat voorbereiding", zegt René. "De dresscode heb ik ook nog even geappt", zegt hij lachend. "Wat denk je? Oranje natuurlijk."

Ook tipt hij de EK-fans om een poncho mee te nemen voor een eventuele regenbui. "Maar hopelijk regent het alleen maar doelpunten", zegt René. "Aan de goede kant dan, hè!"

De initiatiefnemer heeft er zelf in ieder geval heel veel zin in. "En hopelijk gaan we met de overwinning woensdagavond weer terug naar huis."

Laat zien hoe jij het EK beleeft!

We willen graag zien hoe jij het EK beleeft. Stuur je foto's van mooie outfits, versierde straten, knusse woonkamers en volle kroegen naar [email protected] met daarbij je woonplaats en je naam, en wie weet verschijnt 'ie bij ons op de site!