Ga naar Content

'Te hoog, te breed, te groot': luid protest in Bergen om plannen voor nieuw dorpsplein 

Inwoners uit Bergen zijn niet blij dat de gemeenteraad het plan van Bot Bouw voor een nieuw dorpsplein heeft goedgekeurd. Zo'n 200 mensen kwamen daarom maandagavond bij elkaar tijdens een bijeenkomst van de Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC). Met het doel de 'schrikbare plannen' te dwarsbomen. "We gaan tot het gaatje", aldus vicevoorzitter Rob van de Pas.

Foto: Streekstad Centraal/ Hans Brouwers

Op een groot scherm in de Ruïnekerk wordt het bouwplan van Bot Bouw geprojecteerd. Terwijl het vernieuwde dorpsplein wordt getoond, neemt het rumoer toe. Hoofdschuddend maken mensen hun afkeur kenbaar. 'Het is te hoog en te groot, het dorp versteent, het past niet bij het uiterlijk en karakter van Bergen', klinkt er vanuit het publiek. Kortom: voor flink wat mensen deugt het plan niet. 

Het bouwplan bestaat uit twee gebouwen, het Pleingebouw en het L-gebouw. Beide zijn vier verdiepingen hoog. In totaal worden daar 29 appartementen gebouwd, waarvan twaalf sociale huurwoningen. Er komt daarnaast ruimte voor horeca, winkels en een ondergrondse parkeergarage.

'Vertekend beeld'

De schetsen zien er niet verkeerd uit, maar "niets is wat het lijkt", verklaart Rob van de Pas tegen mediapartner Streekstad Centraal. "Je denkt: goh, wat een groot plein, daar zou André Rieu kunnen optreden, maar dat is niet het geval. Het is een vertekend beeld."

"Dit verkracht het plein", stelt de vicevoorzitter. Volgens de vereniging moet het L-gebouw kleiner worden, en moet het P-gebouw helemaal verdwijnen. De nieuwe inrichting van het plein zou bovendien ook gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. "Het is veel te krap. Er loopt hier ook nog gewoon een weg, die ze even vergeten."

Een impressie van het nieuwe dorpsplein - Foto: Via Bot Bouw

Geen P-gebouw betekent ook: minder woningen. "Er zijn genoeg andere plekken in Bergen waar woningen kunnen komen, maar niet op ons plein", aldus Van de Pas. Dick van Hoeven, ook van BBC, vult hem aan. "Bergen is uniek en dat moet het ook blijven. Deze gebouwen zijn mooi, maar niet voor hier." 

Open met terrasjes

De heersende mening lijkt vooral dat woningbouw prima is, maar niet op het plein. "Ik ben nog radicaler dan de BBC", legt Henk Vriesman uit. "Ik betaal graag mee om ervoor te zorgen dat er helemaal geen woningen komen op het plein. Het moet open zijn, met leuke terrasjes." 

Foto: Streekstad Centraal/ Hans Brouwers

Dat burgers vooraf ook geen inspraak hebben gehad op het huidige plan, stuit bewoners het meest tegen de borst. In 2015 is door de gemeenteraad een structuurvisie vastgesteld. "Toen is er wel een mogelijkheid geweest voor participatie", legt een woordvoerder van de gemeente Bergen uit. "Ze kunnen nu zienswijzen indienen, maar er is inderdaad geen participatie geweest."

'Iedereen heeft het erover'

Het doel van de bijeenkomst was om voor de deadline van 10 augustus zo veel mogelijk zienswijzen te verzamelen. Om mensen hierbij te helpen, brengt de bewonersvereniging een website in de lucht en worden er mogelijk ook nog inloopmiddagen georganiseerd. Of het verschil gaat maken, is nog maar de vraag. Een ding is duidelijk: "Het leeft in het dorp. Iedereen heeft het erover", aldus Henk Vriesman.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]