Ga naar Content

Koken met Kok aflevering 1: look-achtige planten met pasta en geitenkaas

In Koken met Kok bereidt Pieter Kok een heerlijke maaltijd met wilde planten en andere zaken die natuurkenner Stephan Roest heeft gevonden in de Noord-Hollandse natuur. In deze aflevering: pasta met geitenkaas en in het wild geplukte daslook en paddenstoelen zijn een verrukkelijke combinatie van Noord-Hollandse natuur en boerenland.

De geiten van geitenboerderij Van Dorp buitelen over elkaar heen in het weiland in Weteringbrug aan de rand van de Haarlemmermeer. Pieter Kok is tussen de kazen die ze hier maken op zoek naar een vers kaasje. "Daar ga ik straks een heerlijk pastagerecht mee maken."

Tekst gaat verder na de foto's.

De bonte Hollandse geiten van Van Dorp zijn vrolijk en nieuwsgierig - Foto: NH Media/Stephan Roest
Geitenkazen die ze bij Van Dorp maken van hun eigen geitenmelk. - Foto: NH Media/Stephan Roest

Ondertussen is Stephan Roest bij Thijsse's Hof in Bloemendaal om daslook te plukken. "Je mag zo veel plukken als je wilt, er staat genoeg", aldus Johan Görtemöller. De langgerekte bladeren geven bij de minste kneuzing al het heerlijke aroma vrij dat we ook kennen van knoflook.

Tekst gaat verder na de foto.

De bosbodem bij Thijsse's Hof in Bloemendaal staat vol met daslook. - Foto: NH Media/Stephan Roest

Het pastagerecht met geitenkaas en daslook vraagt om nog een ingrediënt: paddenstoelen. Stephan is eerder in het voorjaar al op paddenstoelenjacht geweest. "Op oude takken van vlier groeit vaak een paddenstoel die lijkt op een oor: judasoor. Pluk altijd een beetje, laat genoeg achter voor het wild dat van dit voedsel afhankelijk is. En in het geval van paddenstoelen is het extra belangrijk dat je weet wat je plukt. Deze judasoren hebben als ze gedroogd zijn nog iets meer smaak dan wanneer ze vers zijn."

Orzo met judasoor, geitenkaas en daslook 
Ingrediënten:
- Gedroogde judasoor of andere gedroogde paddenstoelen
- Pak orzo
- Handje daslook of verse spinazie (dan wel wat knoflook toevoegen)
- Takje rozemarijn
- Bolletje verse geitenkaas
- Olijfolie
- Zout

Als je veel daslook gevonden hebt, maak dan ook wat daslookolie door de daslook gewassen en zo droog mogelijk in een blender te doen met wat olijfolie. Giet dit vervolgens door een zeef of kaasdoek, waarbij je de olie opvangt in een schoon bakje, dit blijft makkelijk een week goed in de koelkast. Voor gebruik even op kamertemperatuur laten komen!

Wel de judasoor/paddenstoelen in lauw water. Giet af, snij in reepjes en leg apart. Kook de orzo volgens de aanwijzingen op het pak in gezouten water. Doe wat olijfolie in een koekenpan en leg de rozemarijn erin. Voeg de judasoor toe en de daslook of spinazie. Roer even door en voeg de orzo toe. Zet het vuur uit en breek de geitenkaas in stukjes door de pasta. Eet smakelijk!

Orzo met look en geitenkaas en paddenstoelen met rechts naast het bord daslook en gedroogde judasoor. - Foto: NH Media

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.