Ga naar Content

Film vs. musical: Zaanse basisscholen kiezen voor een alternatieve afscheidsvorm

Voor veel ouders is het een levendige herinnering: de eindmusical. Toch is het niet meer voor elke basisschool de standaard. Zo wordt er steeds vaker voor een andere vorm gekozen, zoals het maken van een film. Verdwijnt de welbekende afscheidstraditie hierdoor van het podium? 

Deze basisschool kiest voor een andere vorm, namelijk een afscheidsfilm - Foto: NH / Thyra de Groot

In een lokaal van de Zaanse basisschool het Zaanplein in de Rosmolenbuurt hangt een groen doek. Vanaf begin dit jaar hebben de kinderen een verhaal uitgekozen en gerepeteerd. "Een film is gewoon leuk", zegt Rayan enthousiast. De leerling vindt het juist leuk 'dat zijn school origineel is'. Daarbij heeft het volgens hem nog een bijkomend voordeel: "Je kan later als je groter bent weer naar jezelf kijken." 

Musical vs. film

Vijf minuten fietsen verderop is de spanning al goed voelbaar in de aula van basisschool De Windroos in de wijk Poelenburg. Over enkele dagen vindt hier de afscheidsmusical plaats en op dit moment wordt de hele voorstelling nog één keer gerepeteerd. De leerlingen zeggen er zin in te hebben. 

Menig volwassene kan zich deze periode nog goed voor de geest halen. De schoolmusical voelt voor veel toch een beetje als traditie. Dat blijkt ook op sociale media als een moeder uit Wormerveer haar frustratie uit dat haar zoon geen afscheidsmusical krijgt. Ze krijgt veel bijval van andere ouders in de reacties. 

Eigen keuze van de basisschool

Volgens de Zaanse scholenkoepels Zaan Primair en Agora mogen de basisscholen zelf beslissen wat ze doen. Agora legt uit dat de organisatie het vooral belangrijk vindt dat de kinderen de basisschooltijd 'goed en met aandacht afsluiten.'

Soms is een andere vorm volgens de organisaties 'praktischer'. Denk aan grote groepen of juist wat kleinere. Bij het Zaanplein is dit ook het geval en daarom is ervoor gekozen om de groepen acht samen te voegen en één afscheidsfilm te maken.

Zie hieronder de reportage en hoor hoe de leerlingen zelf over de verschillende vormen denken (tekst gaat verder onder de video):

Film vs. musical: Zaanse scholen kiezen voor een alternatieve afscheidsvorm - NH Nieuws

De 11-jarige Latoyha heeft een duidelijke voorkeur, vooral omdat ze vindt dat de klas veel hechter is geworden. "We hebben alles zelf gemaakt", zegt ze enthousiast. Ze vindt het jammer dat de andere school dit niet meemaakt. Latoyha: "Ik denk dat musical wel het leukste is, want het is het laatste dat je doet als klas samen." 

Hun 22-jarige Juf Femke Ooijevaar studeert aan het conservatorium heeft er veel tijd ingestoken. "Ik wilde een klas dichterbij elkaar brengen en meer verbinden", zegt ze over de eindmusical. Ze vindt het dan ook 'heel zonde' dat het op sommige scholen verdwijnt. "Het is voor de kinderen een grote winst, niet alleen in hun onderwijs, maar ook als groep en in hun afsluiting."

"Met een film doe je dat ook wel. Maar minder. Ik denk dat het meerwaarde is om op het podium te staan en een publiek te zien."

Meegaan met de tijd

Theatermaker en videokunstenaar Eva Julia Bervoets heeft daar een ander idee over. Ze werkt als toneeljuf bij Het Zaanplein in Zaandam en ziet de kinderen genieten van het maken van de film.

"Film is echt van deze tijd. De dramaturgie van een film is anders dan van een musical. Ik heb gemerkt dat ze zingen of dansjes niet altijd leuk vinden. We doen wel een nummer en zo proberen we dat in de film in te borduren." Er is volgens Eva ook een eindlied met alle leerlingen. Daar komt een videoclip van. 

Met limousine naar de afscheidsavond

De leerlingen krijgen volgens haar ook echt een afscheidsavond. Er staat een verrassing in de school en tijdens de première klaar. Daarnaast hebben de leerlingen zelf bijzonder vervoer geregeld, namelijk een limousine. Eva: "Ze gaan helemaal in gala."

Film of theater: de leerlingen veren met veel plezier mee. De vorm die de school heeft gekozen, is dan ook bij beide groepen favoriet. Rikan: "Ik zou het nog wel een keer willen doen, want het is heel leuk!"

Lees ook