Ga naar Content
Buiten verzamelt zich een groep mensen, gekleed in oranje kleding en zwaaiend met oranje rookfakkels. Sommigen houden vlaggen en spandoeken vast. De scène is feestelijk en energiek, met gebouwen en bomen zichtbaar op de achtergrond.
Noord-Holland

Noord-Hollandse Oranjefans verzamelen in Dortmund: "Nog geen Engelse fan gezien"

10 juli 2024, 16.00 uur · Aangepast 10 juli 2024, 16.10 uur
Door: Redactie · Foto: ANP RAMON VAN FLYMEN

Binnen enkele uren begint Nederland in het Signal Iduna Park stadion in Dortmund aan de halve finale van het EK tegen Engeland. Ondertussen is het feest in de fanzone al volop aan de gang. Onze EK-reporter, Bjorn Smallenbroek, is ter plaatse en speurt naar provinciegenoten.

"We worden in ieder geval warm ontvangen", vertelt Bjorn terwijl hij zich richting de oranje menigte in Dortmund begeeft. De fanzone op de Friedensplatz, midden in het centrum van Dortmund, is inmiddels helemaal volgelopen. Het plein, dat officieel plaats biedt aan 6500 voetbalfans, stroomde om 13.00 uur in een mum van tijd vol met enthousiaste Oranjefans, meldt het ANP.

'Frimpong scoort twee keer'

"Toen de halve finale duidelijk was, stapten we gelijk de auto in", vertellen drie jongens uit Haarlem in de tram richting de fanzone. "Het wordt 4-1, Frimpong scoort twee keer", voorspelt een van de drie. Over de ontvangst in Dortmund zijn de Oranjefans enthousiast. "In tegenstelling tot vroeger denk ik dat de Duitsers nu blijer met ons zijn dan de Engelsen."

Haarlemse fans richting de fanzone - Foto: Bjorn Smallenbroek

Ook Kees Broeksma uit Zaandijk verwacht vanavond een overwinning. Afgelopen zondag besloot hij af te reizen naar Dortmund. Met zijn camper en zijn kleinzoon. "Hartstikke makkelijk", zegt hij. "We staan ergens vlak bij het station met de camper, helemaal gratis."

De Engelse fans in de fanzone zijn nog niet onder de indruk van het Oranje legioen. "Het zijn eikels!", schreeuwt de Engelse Jordan over de hossende Oranjefans. "Engeland is nooit in de minderheid."

Engelse fans in Dortmund - Foto: Bjorn Smallenbroek

Een ander Engels stel is positiever over de Nederlandse supporters. "Ik heb het altijd naar mijn zin met de Nederlanders", vertelt hij in het Engels. Hij erkent dat de Nederlanders in Dortmund in de meerderheid zijn. "Misschien twintig tegen één", lacht hij. "Probeer maar eens een Engelsman te vinden!"

"Ik heb nog geen Engelse fan gezien", lacht Jannice van Manen uit Stompetoren. Samen met Dennis Koster uit Nieuwe-Niedorp is ze naar Dortmund vertrokken voor de wedstrijd. Ze dachten net nog een Engelse fan te spotten, "maar dat bleek toch een ober." Het stel verwacht een zenuwslopende wedstrijd. "Maar we gaan wel winnen", zegt Jannice. "Ja, met 4-1", vult Dennis aan. "We gaan nu echt over die Engelsen heen walsen."

Jannice en Dennis in Dortmund - Foto: Bjorn Smallenbroek

Laat zien hoe jij het EK beleeft!

We willen graag zien hoe jij het EK beleeft. Stuur je foto's van mooie outfits, versierde straten, knusse woonkamers en volle kroegen naar [email protected] met daarbij je woonplaats en je naam, en wie weet verschijnt 'ie bij ons op de site!