Ga naar Content

Dit jaar al 134 explosies: bekijk hier hoe vaak jouw gemeente werd getroffen

Noord-Holland werd dit jaar al 134 keer getroffen door een explosie, blijkt uit cijfers verzameld door persbureau ANP. Daarmee staat onze provincie op plek twee. Alleen Zuid-Holland werd vaker getroffen. 

Foto: Michel van Bergen

Amsterdam werd veruit het vaakst getroffen door een explosie: 62 keer tot en met 30 juni dit jaar. Daarna volgen Purmerend (10), Alkmaar en Den Helder (beide 8). Bekijk in de kaart hieronder hoe vaak jouw gemeente werd getroffen door een explosie. 

Tekst gaat verder onder de infographic:

De explosies houden de gemoederen flink bezig in deze gemeentes. Zo werd onlangs in Alkmaar voor een aantal straten het cameratoezicht nog verlengd, na explosies, schoten en moord. Eerder werden al vijf straten aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat is inmiddels opgeheven.

Impact op de buurt

Ook in Purmerend is het schering en inslag. In mei waren er in de Speelwagenstraat twee explosies binnen een paar dagen. Na de eerste werd cameratoezicht geplaatst door de gemeente, maar de tweede explosie kon daardoor niet voorkomen worden. De burgemeester besloot om na de explosies om een woning voor minimaal twee maanden te sluiten.

De explosies in de Purmerendse straat hebben een enorme impact op de buurt, vertelde een buurvrouw eerder aan NH. Ze zegt dat ze zich niet meer prettig voelt in de straat. "Ik zat eraan te denken om te gaan verhuizen. Maar mijn man is pas overleden en we hebben het hier samen opgebouwd. Ik laat me niet wegjagen door dat schorem."

Tekst gaat verder onder de foto.

De politie bij de inmiddels gesloten woning aan de Speelwagenstraat - Foto: Inter Visual Studio

Veiligheidsmaatregelen in Amsterdam

Maar nergens is het zo erg als in Amsterdam. Vandaag nog besloot burgemeester Femke Halsema om een Turks restaurant aan de Burgemeester De Vlugtlaan per direct voor zes maanden te sluiten. In de ochtend van 6 juli ging er een explosief af, waarna er op 8 juli een beschieting plaatsvond. Een week eerder, op 1 juli, werden er twee ruiten van het restaurant ingegooid. 

"De incidenten met beschietingen en explosies leveren veel maatschappelijk onrust op en vormen een concreet risico voor de veiligheid van bezoekers en omwonenden", laat de gemeente weten aan AT5. "Dit betekent een ernstige aantasting van de openbare orde."

Verantwoording

Het ANP heeft een telling gemaakt op basis van openbare berichten van de politie en de media. In de inventarisatie zijn alleen incidenten meegenomen met explosieven die zijn afgegaan, aangezien deze de grootste impact hebben op de omgeving. Plofkraken zijn dus niet meegerekend. ANP heeft daarbij ook de straat en de plaats van het incident, de datum en het soort locatie waar het explosief is afgegaan, bijgehouden. Het daadwerkelijke aantal kan nog hoger zijn.

Lees ook