Ga naar Content

Geen diploma, maar bloemen en afscheidsbrieven voor verongelukt meisje in Alkmaar

"Papa, waarom liggen daar allemaal mooie rozen", vraagt een jong meisje dat met haar vader voorbij fietst. Bij de plaats van het dodelijke ongeluk, waar woensdagochtend een 17-jarig meisje omkwam, stapelen de bloemen zich op. In de buurt wordt verslagen gereageerd. "Wanneer gaan ze nu eindelijk iets aan die gevaarlijke weg doen", vraagt winkelier Danny zich af.

Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Rozen, anjers en gerbera’s vullen de hoek van de straat tegenover de rotonde waar de tiener woensdag verongelukte. Rond kwart over elf 's ochtends werd het meisje op de fiets geschept door een vrachtwagen, die via de van Ostadelaan de rotonde kwam opgereden. De 22-jarige chauffeur uit Medemblik reed na het ongeluk door, maar werd later bij een distributiecentrum aangehouden. 

Eigenlijk zou het 17-jarige meisje een dag later haar diploma uitgereikt krijgen, vertelt directeur Hans Nijdeken van PCC Oosterhout. Op het terrein van de middelbare school aan de Vondelstraat hangt de vlag halfstok.

Afscheidsbrieven

Leerlingen en docenten staan donderdagavond uitgebreid stil bij haar overlijden. Ook is er een gedenkhoekje in de school gemaakt, met foto's, kaarsjes en afscheidsbrieven van vriendinnen en klasgenoten. 

"Vreselijk. Een hele rare avond. Aan de ene kant is het een diploma-uitreiking, aan de andere kant een herdenking", vertelt directeur Nijdeken. "We zijn met alle klassen waar ze inzat al bij elkaar gekomen. Vanavond is er gelegenheid om een briefje te schrijven voor haar en haar ouders. We zijn erg verdrietig."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Op de plaats van het ongeluk legt een klein meisje samen met haar moeder een roze bloem neer. Samen staan ze even stil. "Ik heb haar niet gekend, maar dit is gewoon zo verdrietig. Het komt als ouder natuurlijk ook erg dichtbij. Iedereen heeft het erover, de impact in de buurt is heel groot", reageert de vrouw.

'Kom! Wij moeten ook iets halen'

Een groepje vriendinnen, niet ouder dan twaalf, komt samen aangefietst. Zodra ze de gedenkplek vol bloemen zien, roept een van hen: 'Kom! Wij moeten ook iets halen!' Niet veel later keren ze terug met een bosje bloemen. "We kennen haar niet, maar mijn broer wel. Hij zat bij haar op school", legt een van de meisjes uit.

Tekst gaat verder onder de foto's.

"We zijn enorm geschrokken en heel verdrietig", zegt haar vriendin. "Toen het gebeurde, kwamen we net uit school. De weg was helemaal afgesloten en er stond een witte tent, met heel veel politie. We durven eigenlijk niet meer over de rotonde te fietsen."

'Levensgevaarlijk'

Een moeder van een van de meisjes komt aangelopen. "Die arme meid en haar ouders, vreselijk", reageert ze. "Ik had mijn kinderen net van school gehaald en toen zag ik dat de politie hier druk bezig was. Er waren veel ouders en kinderen die langsliepen", vervolgt ze. "De angst zit er bij ouders goed in. Tegen kinderen wordt nu gezegd: ‘Fiets maar niet meer over die rotonde'. Het is hier altijd zo druk, echt levensgevaarlijk."

Tekst gaat verder onder de foto's.

Winkeliers van het naastgelegen winkelcentrum De Hoef reageren ontdaan op de dood van het meisje. "Vreselijk. Iedereen heeft het erover met elkaar. Ik heb haar niet gekend, maar ik krijg kippenvel als ik eraan denk", reageert Danny van de groente & fruitjuwelier. 

Marian, van bakkerij Goemans twee deuren verderop, valt hem bij. "Er wordt enorm veel gespeculeerd. Over dat hij is doorgereden en zij op een e-bike zou hebben gereden. Terwijl we nog helemaal niet weten hoe de vork in de steel zit. Het regende ook zo keihard. Die jongen heeft het misschien niet eens opgemerkt."

Het is niet de eerste keer dat het misgaat op de weg, vervolgt Danny. "Vorig jaar is er ook een fietser aangereden. Iets verderop kwam vorig jaar april een klein meisje om het leven. De weg is helemaal niet goed ingericht - de infrastructuur klopt niet. Ondernemers proberen de gemeente al een jaar te bewegen om de verkeerssituatie te verbeteren."

Verkeersmaatregelen?

Op de plaats van het ongeluk was de politie donderdagmiddag samen met de gemeente aanwezig voor een verkeersonderzoek.  "Er wordt bekeken of er mogelijk directe maatregelen genomen moeten worden", verklaart een woordvoerder van de gemeente.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

De politie doet daarnaast onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Dat is nog in volle gang, laat een woordvoerder weten. Of de chauffeur onder invloed was, is nog niet bekend. "Dat moet gaan blijken uit de testuitslagen. Hij is voor nu vrijgelaten, maar moet zich later weer melden."

Of hij bewust of onbewust is doorgereden, kan de politie nog niet zeggen. "Niemand is gebaat bij speculaties. Heeft hij het geweten of niet; dat is nu de hoofdvraag die we moeten we uitzoeken."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook