Ga naar Content

Unieke 17e-eeuwse meesterwerken in een van de kleinste museums van Noord-Holland

Vanaf 13 juli is de tentoonstelling ‘Kennemer Luchten, op reis met de Ruysdaels en tijdgenoten’ te bewonderen in Museum Kennemerland in Beverwijk. Deze bijzondere expositie, samengesteld door taxateur en bestuurslid Jeroen Zoetmulder, brengt een indrukwekkende collectie schilderijen van Hollandse Meesters uit de 17e eeuw naar het museum. Een primeur voor dit kleine streekmuseum, dat volledig door vrijwilligers wordt gerund.

Museum Kennemerland, dat recent een grondige verbouwing heeft ondergaan, richt zich op een breder publiek met deze ambitieuze tentoonstelling. "Veel van deze werken zijn nooit eerder voor het publiek getoond en zijn uitgeleend door particuliere verzamelaars", aldus een trotse Jeroen Zoetmulder.

Op het moment dat we Jeroen spreken is hij nog in afwachting van twee topstukken die de tentoonstelling compleet maken, waaronder het schilderij ‘Gezicht op Beverwijck’ van Salomon van Ruysdael. Lange tijd was onbekend waar Ruysdael dit landschap precies geschilderd heeft. Jeroen kwam het schilderij tegen op een kunstbeurs en zag meteen dat het om Beverwijk ging. Dankzij deze vondst maakt het schilderij nu deel uit van de expositie.

Ook te zien is ‘An Alckmaertje’ van Salomon van Ruysdael, met een landschap en de Grote Kerk van Alkmaar op de achtergrond. En een 'Gezicht op Assendelft', waarschijnlijk ook door Salomon van Ruysdael geschilderd.

‘Schepen op het Wijckermeer’ van Jacob van Ruisdael - Foto: NH Media

Naast werken van Salomon van Ruysdael bevat de tentoonstelling ook stukken van zijn neef Jacob van Ruisdael, waaronder het dramatische ‘Schepen op het Wijckermeer’. Andere hoogtepunten zijn ‘Gezicht op Beverwijk vanaf Velsen’ van Pieter de Molijn, ‘Gezicht op Elswout’ van Abraham Stork, en ‘Grote kerk in Beverwijk’ van Jan Abrahamsz Beerstraaten.

Jeroen Zoetmulder hangt het schilderij ‘Grote kerk in Beverwijk’ van Jan Abrahamsz. Beerstraaten op. - Foto: NH Media

Dat Jeroen Zoetmulder een speciale band heeft met Ruysdaels schilderkunst is bekend. In 2022 heeft hij geprobeerd een schilderij van Salomon van Ruysdael aan te kopen voor Museum Kennemerland. Helaas werd hij tijdens de veiling in New York overboden en ging het schilderij naar een particulier. NH Nieuws volgde hem naar New York en maakte daar onderstaande reportage over.

Missie Van Ruysdael - NH Nieuws

De tentoonstelling ‘Kennemer Luchten, op reis met de Ruysdaels en tijdgenoten’ is te zien tot en met 10 november in Museum Kennemerland. Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag.

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.