Ga naar Content

Speler van voetbalclub Legia Warschau krijgt boete voor mishandelen beveiliger AZ

 De Servische voetballer Radovan Pankov van Legia Warschau is beboet met 750 euro voor het mishandelen van een beveiliger in het AZ-stadion na de wedstrijd AZ-Legia Warschau in oktober 2023. Daarnaast moet Pankov ook een schadevergoeding van ongeveer 1500 euro betalen aan de beveiliger.

Foto: ANP / HOLLANDSE HOOGTE / MICHEL VAN BERGEN

Ruim voor de aftrap bestormden ongeduldige Poolse supporters het voor hun bestemde vak in het Alkmaarse stadion. Bij deze geweldsuitbarsting raakte één ME'er bewusteloos en liepen twee anderen lichte verwondingen op. Ook na het duel, dat AZ met 1-0 won, bleef het onrustig. Twee spelers van Legia Warschau raakten in gevecht met een beveiliger. Volgens de officier van justitie wordt Pankov vervolgd omdat hij de beveiliger een duw tegen de borst gaf, waardoor deze met zijn hoofd en lichaam tegen de muur viel.

In de bus blijven

Tijdens de zitting verklaarde de verdachte dat hij de materiaalman van de club wilde helpen en uit zelfverdediging handelde. Hij betuigde spijt voor het toebrengen van pijn aan de beveiliger en gaf toe dat hij achteraf gezien beter in de bus had kunnen blijven.

De rechtbank heeft mishandeling bewezen geacht. De verdachte, die volgens het OM als profvoetballer een voorbeeldfunctie heeft, had zichzelf in bedwang moeten houden. Daarom krijgt hij de geëiste boete van 750 euro opgelegd. Daarnaast moet hij 559,14 euro betalen voor materiële schade en 1.000 euro voor immateriële schade, vanwege de grote impact die het incident op het slachtoffer heeft gehad.

Lees ook