Ga naar Content

Ineke en Laurien zoeken al jaren een kavel voor hun wooncoöperatie

Soms zakt de moed hen in de schoenen, maar Ineke Meek en Laurien van der Vaart uit Haarlem houden vast aan hun droom. Al jaren zetten zij zich in voor een kleine wooncoöperatie, waarin eerlijke huren, duurzaamheid en betrokkenheid naar elkaar en de buurt de boventoon moeten voeren. In Haarlem blijkt dat een moeizaam proces.

De leden van Ons Groene Huis in overleg. - Foto: Privécollectie

Eerst lieten ze hun oog vallen op het pand van het Nova College aan de Planetenlaan, toen de Fietsznfabriek aan de Gedempte Oostersingelgracht en ook rond het voormalige klooster Euphrasia in Bloemendaal maakten ze plannen. Helaas liep alles op niks uit. Nu richten ze hun pijlen op de Zwemmerslaan.

Collectief van toekomstige bewoners

“Het is een kwestie van de lange adem”, vertelt voorzitter en dansdocent Ineke Meek. Sinds 2018 is zij betrokken bij de vereniging Ons Groene Huis, die al in 2012 hun eerste poging waagde om een kavel te verwerven. Daarop willen ze 25 zelfstandige woningen voor een divers publiek realiseren met gezamenlijke ruimtes, voorzieningen en een gemeenschappelijke tuin. Dit alles wordt ontwikkeld en gefinancierd door een collectief van toekomstige bewoners.

Lees verder onder de foto.

Ineke Meek en Laurien van der Vaart van Ons Groene Huis - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

“Het zou in het plaatje van de gemeente moeten passen. Het gebouw biedt ruimte om met een divers publiek samen te leven met een minimale ecologische voetafdruk. Toch vissen we telkens weer naast het net.” Maar Ineke zet door. Puur vanuit idealisme.

Ze beseft dat ze met haar partner een mooie jarendertigwoning heeft in Haarlem-Noord, maar ziet ook hoe anderen worstelen om woonruimte te vinden. Daar wil ze verandering in brengen. Iets bijdragen aan de samenleving.

“De huidige woningmarkt loopt de spuigaten uit. Huizen worden steeds duurder, huurprijzen steeds hoger. Ik geloof in de deeleconomie. Ook word ik ouder en zou graag ergens wonen met andere mensen. Ik begrijp eigenlijk niet waarom er niet meer van dit soort initiatieven zijn.”

Lees verder onder de foto.

Leden van Ons Groene Huis ontwerpen hun huis in blokken. - Foto: Privécollectie

Ook natuurdocent Laurien heeft haar redenen om mee te doen. Zij heeft een eengezinswoning bij de Pijlslaan. “Ik heb al langer het idee om met andere mensen te wonen. Samen werken aan een mooie gezamenlijke tuin. Iets voor de natuur te doen.”

Na haar scheiding en nu de kinderen bijna allemaal het uit huis zijn, vindt ze de woning te groot. “Daar kan een nieuw gezin in wonen. Ik kan doorstromen naar een kleiner huis. Maar wel graag in een sociale setting.”

Wooncoöperatie zonder winstoogmerk

En dat hopen ze met de wooncoöperatie te creëren. Regelmatig houden ze blokkenmiddagen waarop ze hun woningen vorm geven. Ineke: "De bewoners ontwikkelen zelf de woningen, waarvan de coöperatie eigenaar wordt. De leden huren dan weer van de coöperatie." Of zoals Laurien zegt: “We worden onze eigen mini-Elan. Maar dan zonder winstoogmerk.”

Daarmee onderscheiden ze zich van de grote spelers op de woningmarkt. “Wij hoeven er niet rijk van te worden. Geld wordt geïnvesteerd in het gebouw of in gezamenlijke initiatieven voor de huurders of de buurt”, legt Ineke uit.  

"We storten ons in een onbekende wereld."

Ineke Meek, voorzitter Ons Groene Huis

Hun ogen zijn dus gericht op de Zwemmerslaan, waar ze hun droom hopen te realiseren. Op de grond, aan de rand van Schalkwijk, staan nu nog tiny houses, maar die moeten binnenkort plaatsmaken voor woningbouw. De gemeente Haarlem heeft de ambitie om voor 2030 drie actieve wooncoöperaties in de stad te hebben die samen in elk geval zestig betaalbare woningen realiseren.  

Hulp van Steenvlinder

Als het aan Ineke en Laurien ligt, wordt Ons Groene Huis de eerste van de drie. Omdat Ons Groene Huis de enige wooncoöperatie is die meedoet met de beoordelingsprocedure en het selectieproces, hopen ze hoge ogen te scoren. Daarbij krijgen ze hulp van projectontwikkelaar Steenvlinder.

“Dat is wel essentieel. We hebben veel ideeën, maar je stort je wel in een onbekende wereld. Dan is het belangrijk om professionele begeleiding te krijgen bij onder meer de juridische en financiële kant van het verhaal.”

In Ons Groene Huis is ook plaats voor hond Body. - Foto: NH Nieuws/Elizabeth Stilma

Op dit moment bestaat de vereniging uit zes leden met twaalf mensen op de wachtlijst. Laurien laat weten dat ze geïnteresseerden een zachte landing willen geven.

“Eerder kwamen mensen dolenthousiast binnen. Dan zaten ze gelijk elke week te vergaderen en verlieten daardoor ook weer snel de groep. Doordat het een project is voor langere tijd, kiezen we er nu voor om geïnteresseerden een zachte landing te geven. Onderzoeken of dit echt is wat ze willen. Of ze er tijd in willen steken en het risico willen lopen.”

Vooraf betalen

Want dat ze risico lopen, is een feit. “Projectontwikkelaars, financiële en juridisch adviseurs, ze moeten vooraf worden betaald. Of dat geld ooit nog terugkomt, is wel de vraag.”

Maar voorzitter Ineke en lid Laurien gaan zeker door. Ze blijven volharden in hun gezamenlijke droom: een betaalbare sociale wooncoöperatie voor jong, oud, gezinnen en singles met veel groene ambities. Hopelijk aan de rand van Schalkwijk.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]