Ga naar Content

Erik verveelvoudigt vijf cent tot een zeilboot door slim te ruilen

Je kunt wel zeggen dat het een bijzondere droom is: een paardrijtocht maken van Mexico naar Canada. Voor Erik Bakker (19) uit Warmenhuizen komt deze droom steeds dichterbij. En hoe komt hij aan het geld voor de reis? Hij ruilt het bij elkaar. Hij begon met vijf cent en inmiddels heeft de avonturier een boot van ruim 5000 euro in bezit.

Erik Bakker ruilt erop los om geld op te halen voor zijn reis van Mexico naar Canada - Foto: NH Media / Kelly Blok

Erik Bakker is geen doorgewinterde zeiler, maar sinds kort heeft hij wel een eigen zeilboot in de haven van Medemblik. Varen is echter niet zijn doel; hij hoopt de boot snel weer te ruilen. De zeilboot is namelijk een onderdeel van zijn ambitieuze ruilproject.

Het ruilproject begon in september vorig jaar met slechts vijf cent. In de maanden daarna heeft Erik talloze spullen geruild, vaak door mensen op straat aan te spreken. Vijf cent werd tien cent en dankzij een paar gulle gevers uiteindelijk 25 euro. Met dat geld ruilde hij zijn eerste echte object, een mountainbike. Nu bezit hij een zeilboot ter waarde van ruim 5000 euro.

Continental Divide Trail

Erik droomt ervan om in 2026 die bijzondere paardrijtocht te maken. Hij wil hiervoor twee paarden kopen in Mexico: een om zelf op te rijden en een ander om voer te dragen. Daarmee wil hij de bijna 5000 kilometer lange tocht naar Canada afleggen.

Hoe kwam Erik op dit idee? "Ik zag een filmpje van een vrouw die deze route, de Continental Divide Trail, te voet aflegt. Toen dacht ik: Dit moet ik ook doen," vertelt Erik.

In onderstaande video zie je wat Erik allemaal al heeft geruild (tekst gaat verder onder de video):

Erik Bakker ruilt vijf cent naar een zeilboot - NH Nieuws

Hoeveel heeft Erik nog nodig? Het eerste paard kost ongeveer 8500 euro. Met zijn zeilboot, die zo'n 5000 euro waard is, hoopt Erik op Marktplaats een ruil te kunnen maken voor een ander, nog waardevoller voorwerp. "Ik hoop binnen één of twee ruilen iets te hebben van die waarde. Dat voorwerp verkoop ik dan en dan koop ik het paard in New Mexico", zegt Erik. 

Gelukkig heeft Erik nog tot 2026. "Het is gruwelijk tegengevallen. Als je gaat werken dan gaat het een stuk sneller, want er gaat echt heel veel tijd in zitten", lacht hij, "maar ik heb altijd al van een beetje avontuur gehouden."

Benieuwd naar zijn ruilverhalen? Die deelt Erik op zijn Tiktok-account. 

Lees ook