Ga naar Content

'Maffiapraktijken' in Hauwert: Maaike wordt in haar eigen huis beschoten

De schrik zit er nog flink in. Nietsvermoedend zat Maaike uit Hauwert in haar eigen huis aan de eettafel te werken, toen ze een week geleden werd geschampt door een kogel, die dwars door het raam ging. Mogelijk zou de kogel bestemd zijn voor een ander huis. "Deze kogel kan niet voor mij bedoeld zijn."

Het afgeplakte raam in Hauwert, waar de kogel doorheen ging - Foto: NH Media / Michiel Baas

Op de foto gaat ze liever niet, maar de bloeduitstorting op haar arm laat ze aan iedereen zien die het wil aanschouwen. Om te laten zien dat ze niets te verbergen heeft. Maaike rolt haar trui op, zodat de wond zichtbaar wordt. Het scheelde niet veel, of het leed was vele malen groter geweest. 

Vorige week vrijdag zit Maaike rond 13.00 uur aan de eettafel te werken achter haar laptop, met haar rug naar het raam toe. Een harde klap wordt gevolgd door een klap op de arm. "Alsof er keihard een golfbal tegen mijn arm werd gegooid, zo voelde het." Ze richt de blik boos richting haar zoon, die ook in de kamer aanwezig is. "'Wat doe jij nou?!', zei ik nog. Maar hij zag meteen dat het raam stuk was." Enkele momenten later ziet Maaike een kogel op de grond liggen. Ze is beschoten, in eigen huis. 

"Deze kogel kan niet voor mij bedoeld zijn, dat geloof ik gewoon niet"

Maaike uit Hauwert - werd beschoten in haar eigen huis

Ongeloof en angst vechten dan om voorrang. Niet veel later staan er drie politieauto's voor de deur en is de eigen huiskamer plotseling een plaats delict. "De politie vroeg meteen of ik vijanden heb, maar die heb ik niet. Ook geen schuldeisers. Deze kogel kan niet voor mij bedoeld zijn, dat geloof ik gewoon niet."

Er volgen een paar moeizame nachten, met veel gepieker. "Je denkt dan vooral 'hoe?' en 'waarom?' en 'wie?' Gericht schieten op iemand in zijn eigen huis. Dit zijn maffiapraktijken. De politie spreekt van bedreiging, maar ik vind het nog wel iets meer." Ze gaat samen met haar man Ed nog op zoek naar de huls, maar die wordt niet gevonden. 

Huisnummer verwisseld? 

In Hauwert gaan al snel verhalen rond dat er sprake moet zijn van een verwisseling van het huisnummer. Verderop in dezelfde straat is eind vorig jaar een grote hennepplantage met 850 planten opgerold. Mogelijk ligt daar een verband. "Daar heeft het hele dorp het over. We hadden zondag een buurtborrel en iemand uit de straat kwam meteen op mij aflopen: 'Dit moet voor dat pand geweest zijn!'"

Tekst gaat verder onder de post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De politie kent de verhalen ook. "Als dat een signaal vanuit het dorp is, wordt het meegenomen in het onderzoek", zegt een woordvoerder. "Verder kan ik er niet veel over zeggen." 

De politie heeft getuigen opgeroepen zich te melden en zoekt ook naar camerabeelden. "Het zou fijn zijn als uiteindelijk duidelijk wordt dat de kogel inderdaad niet voor mij was bestemd", zegt Maaike. "De schrik zit er goed in. Bij mij, maar ook in de buurt. Wij zijn hier twee jaar geleden komen wonen en woonden eerst in Den Haag. Daar verwacht je zulke praktijken eerder dan hier."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]