Ga naar Content

Met haar laatste kunstje geeft Hilly Jansen Zandvoort kleur op de wangen

Na twaalf jaar neemt Hilly Jansen afscheid als directeur van Zandvoorts Museum. Ze gaat met pensioen. De Zandvoortse vertrekt met de tentoonstelling 'Street Art Zandvoort.' Niet alleen in 'haar' museum, maar door de hele badplaats zijn muurschilderingen te zien. Daardoor krijgt de kustgemeente eindelijk wat kleur op de wangen. 

Hilly Jansen, Zandvoorts Museum - Foto: NH Media/Fred Segaar

De speciale route langs de muurschilderingen voert onder meer naar de spectaculair veranderde Kippentrap, waar kunstenaar Hugo Kaagman zich op een gevel heeft uitgeleefd. Ook de kunst op de muur van het vroegere Dolfirama draagt bij aan de metamorfose van de badplaats. 

Nog maar het begin

De route is een succes. Her en der zie je mensen van het ene naar het andere kunstwerk lopen. Hilly Jansen ziet het met veel plezier aan. "Om heel eerlijk te zijn was de entree van Zandvoort vanuit het station gezien gewoon lelijk met al die flats. En kijk nu eens! Heerlijk om te zien dat het opknapt en dat het zoveel mensen trekt. En dit is nog maar het begin", zegt ze strijdbaar. 

Tekst gaat verder onder de reportage over Hilly Jansen die de streetart-route loopt  

Hilly Jansen - NH Nieuws

De manifestatie in, maar vooral buiten Zandvoorts Museum, is de laatste van Hilly Jansen in haar rol als directeur van Zandvoorts Museum en de eerste in haar functie als aanjager van de Stichting Beleef Zandvoort. Met een groepje bevriende streetart-liefhebbers wil ze zoveel mogelijk gevels veranderen in kunstwerken.

Niet achterom kijken

Hilly Jansen is niet iemand van achteruit kijken, dus als haar wordt gevraagd terug te blikken op haar tijd bij Zandvoorts Museum, is ze snel klaar. "Het was een prachtige tijd met mooie exposities, maar een enkele keer ook een tentoonstelling waar ik minder mee had. Wat vooral blijft hangen is de band met de vrijwilligers. Die hebben geweldig werk gedaan. Het voelt als familie."

Goed gevoel

Hilly Jansen zegt dat ze met een prettig gevoel afscheid neemt. Haar 'erfenis' is in goede handen. "Met de nieuwe directeur Aurélie Ruhé gaat er een nieuwe, frisse wind waaien. Dat is goed. Ik ga haar ondersteunen waar ik kan."

De tentoonstelling Street Art Zandvoort in het Zandvoorts Museum is te zien tot 1 september. 

Naakte Donald Trump de hit van de expositie

'The Emperor Has No Balls', heet het beeld van een naakte Donald Trump in Zandvoorts Museum. Vijf van deze exemplaren zijn in 2015 neergezet in grote steden in de Verenigde Staten. Verantwoordelijk daarvoor was het kunstenaarscollectief Indecline. 

Hilly Jansen vertelt dat de standbeelden het niet lang hebben uitgehouden in het Amerikaanse straatbeeld. ''Op alle plekken waar ze hem hadden neergezet, is-ie al binnen een paar uur verwijderd. De burgemeesters waren er niet zo blij mee. Des te leuker dat wij nu één hebben kunnen plaatsen.''

De blote Trump is dé hit van de Expositie Street Art Zandvoort. ''Iedereen wil er een selfie maken'', zegt Hilly Jansen

Hilly Jansen en het beeld van Donald Trump - Foto: NH Media / Fred Segaar

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]