Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse Honkbalweek nog steeds in de harten van de vele vrijwilligers

12 juli 2024, 16.16 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media / Geja Sikma

Het oranjefeest is voor sommige Haarlemmers nog niet voorbij. Sterker nog, voor honkbalfans begint het vandaag pas met de start van de Haarlemse Honkbalweek. De echte liefhebbers wachten niet totdat ze op de tribune kunnen gaan zitten, maar steken graag de handen uit de mouwen als vrijwilliger. In de stromende regen zorgen zo'n 130 honkbalfans dat het sportfeest kan losbarsten. 

Gyorgyike Horvath, coördineert de side-events - Foto: NH Media / Geja Sikma

Gyorgyike regelt alle leuke extra evenementen 

"Dit is mijn vakantie. En dat doe ik al sinds eind jaren tachtig. Als coach kwam ik hier bij de Honkbalweek terecht, de eerste keer was ik hoogzwanger. Ik ben onlangs zelf geridderd omdat ik hier al veertig jaar vrijwilliger ben. Ik regel nu op het softbalveld naast het hoofdveld de activiteiten, zoals rolstoelsoftbal, blindensoftbal en zondagmiddag ook een meet & greet met spelers van het Nederlands team voor kleine kinderen."

"Ik ben hier begonnen als vrijwilliger van het Rode Kruis. Voor als mensen een bal op het hoofd krijgen, maar ook om blaren van andere vrijwilligers te prikken én vroeger ook als verzorger van de spelers, toen nog niet elk team zijn eigen verzorger had. En ik heb zelfs ook nog een keer iemand gereanimeerd. Sprong ik zo over de banken naar de hoogste tribune."

"Wat ik me nog heel goed herinner is dat de Cubaanse spelers zo onder de indruk van mijn toen nog kleine dochter waren. En hoe goed ze er uit zag. Hun kinderen hadden niet zulke mooie kleren. Toen heb ik voor de spelers elk twee tasjes met baby- en kinderkleding geregeld, dat we als vrijwilligers toen hebben ingezameld."

Tekst loopt door onder de foto.

Pablo Nieuw, is liason voor het honkbalteam van Spanje - Foto: NH Media / Geja Sikma

Pablo zorgt voor 'zijn' Spaanse honkbalspelers

"Elke team heeft een liaison, die zorgt voor de verbinding tussen het team en de organisatie. Ik haal ze op van Schiphol, regel het hotel en zorg dat ze op tijd op batting practice komen om in te slaan. Nu heeft mijn collega Anouska die voor het Italiaanse team zorgt, me op de schouder getikt omdat 'haar' spelers al twee minuten in de regen op 'mijn' spelers wachten."

"Ik heb zelf vanaf kleins af aan in de Dominicaanse Republiek honkbal gespeeld. Toen ben ik besmet geraakt met honkbal. Maar ik heb zelf nooit de top gehaald hoor. Dat hoeft ook niet om er plezier van te hebben. Ik ben bij toeval hier in Haarlem terechtgekomen, toen ik naar Nederland kwam om wat van mijn leven te maken. En dan blijkt dit ook nog eens de Europese hoofdstad van honkbal te zijn!"

"Ik voel me nu onderdeel van het team van Spanje. Dus als ze tegen Nederland moeten, dan ben ik toch voor hen. Jammer dat Nederland met voetbal niet in de finale tegen Spanje speelt. Dan was ik wel voor Nederland geweest hoor!"

Tekst loopt door onder de foto.

Hetty Witvoet, zorgtvoor alle 130 vrijwilligers - Foto: NH Media / Geja Sikma

Hetty telt de broodjes voor de vrijwilligers 

"Zijn honderd broodjes erbij wel genoeg? Ik denk het eigenlijk niet. Er lopen hier soms 130 man tegelijk rond. Dat zouden volgens mij wel minder kunnen zijn, maar de meeste vrijwilligers komen hier gewoon aanwaaien. 'Hier ben ik weer'. Ze komen omdat ze er bij willen zijn." 

"Vorig jaar ben ik gevraagd om hier wat te helpen met de kleding voor de vrijwilligers en ze van eten te voorzien. Toen ben ik er in gesprongen, nu zit ik zelfs in het bestuur. Zelf zat ik tot dan soms bij de Honkbalweek op de tribune. Mijn zoon honkbalt en ik heb zelf gesoftbald. Het is gewoon een stoere sport. Maar wie er gaat winnen, ik heb geen idee. Ik zit nu veel meer te bedenken dat we toch nog wel 150 broodjes extra nodig hebben."

Tekst loopt door onder de foto.

Gerrit Ligtenberg, regelt al jaren alle facilitaire zaken - Foto: NH Media / Geja Sikma

Iedereen kent Gerrit (81)

"Ik ben er nu het langst bij van iedereen die er nu nog rondloopt. Al sinds 1989. Ik rolde er toen in door Stichting Sportinitiatieven, die al die 'weken' hier in Haarlem organiseerde. Niet alleen Honkbalweek, maar ook Basketbalweek, Handbalweek, Volleybalweek en het wielrennen."

"Zelf heb ik niet gehonkbald, maar wel op hoog niveau handbal gespeeld en in die sport ook scheidsrechter geweest. Honkbal vind ik tot de zesde inning leuk, daarna komt er vaak een nieuwe pitcher en duurt het me te lang."

"Maar ik hou me graag bezig met de opbouw van alles erom heen. Het is toch mooi hoe het er nu bij staat. Zeker nu ook met die foodtrucks voor het stadion. Ik ben wel tevreden. Deze hele organisatie vooraf is toch wel mijn kindje. De rest met het veld moeten de andere mannen maar doen. Die duimen nu dat het gaat stoppen met regen."

Tekst loopt door onder de foto.

Louie Jay Sienders, maakt video's voor socials om meer jongeren ook honkbalgek te maken - Foto: NH Media / Geja Sikma

Louie Jay wil bij jongeren honkballiefde aanwakkeren 

"Ik ben verliefd op honkbal. Al sinds dat ik in de klas kwam bij een honkballer die me meenam naar de training. Het is een liefde die in niet kan beschrijven. Maar ik film dus wel dit jaar voor het eerst van alles over en op de Honkbalweek." 

"Zelf honkbal ik als catcher nog steeds bij Neptunes in Rotterdam en ik geef veel clinics op pleintjes. Maar je bereikt de jeugd toch vooral via de socials. Het is wel bijzonder om hier in Haarlem nu bij de organisatie betrokken te zijn. Het heeft hier toch iets unieks. Ik ken geen andere stad die op honkbalgebied zo'n naam heeft."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]