Ga naar Content

Oud-verzorgsters kindertehuis Halfweg gezocht: "Om herinneringen terug te geven"

Voormalig verzorgsters van Kindertehuis Sint Anna in Halfweg zoeken hun oud-collega's. Veel kinderen die in Sint Anna zijn opgegroeid, weten namelijk weinig over die periode uit hun leven. Foto's, dossiers of herinneringen hebben ze vaak niet. "Oud-verzorgsters kunnen een stukje van hun leven teruggeven", aldus voormalig verzorgster Henny Kuiper (77).

1969, leidster Heniette met een van de kinderen van Sint Anna - Foto: Henny Kuiper

In Sint Anna werden kinderen opgevangen die bij de geboorte waren afgestaan en kinderen die er woonden omdat hun eigen ouders niet voor hen konden of mochten zorgen. Henny (77) werkte er van 1965 tot 1982 als verzorgster. Ze was achttien jaar toen ze met dit werk begon. "Ik maakte me toen al druk om dit impact op hun latere leven", vertelt ze. 

Regelmatig worden Henny en andere oud-verzorgsters benaderd door oud-bewoners die meer willen weten over hun tijd bij het kindertehuis: hoe het er daaraan toeging, hoe zij als kind waren en of er misschien nog foto's zijn. Want hoewel het voor de meeste mensen heel gewoon is om foto’s van zichzelf als baby, peuter of kleuter te hebben, is dat voor veel oud-bewoners van het kindertehuis niet zo.

"Je moest eens weten hoeveel kinderen nog piekeren over die tijd"

Henny Kuiper (77), oud-verzorgster

De cliëntdossiers van Sint Anna zijn vernietigd vanwege de bewaartermijn, met als gevolg dat veel oud-bewoners nauwelijks iets weten over hun tijd daar. De regels hierover zijn inmiddels aangepast, maar voor de kinderen uit kindertehuis Sint Anna is het kwaad al geschied. "Hoe zoiets heeft kunnen gebeuren, begrijp ik echt niet", zegt Henny. "Je moest eens weten hoeveel kinderen nog piekeren over die tijd."

De oud-verzorgsters weten vaak weinig tot niets over de achtergrond van de kinderen. De maatschappelijk werkster bracht de kinderen en had contact met de biologische moeders. De verzorgsters werden daarentegen zoveel mogelijk in het duister gehouden. "Vroeger was het heel streng allemaal", vertelt Henny. "Als de kinderen kwamen, wist je amper hun achtergrond. Dat mochten we ook niet weten." 

Stiekem foto's maken

Met het beetje informatie dat de oud-verzorgsters hebben, proberen ze de oud-bewoners te helpen om een beeld te vormen van deze periode uit hun jeugd: "Wij mochten niet eens foto's maken", vertelt Henny. "Dat werd stiekem gedaan. Een oud-collega heeft ook veel in dagboekjes geschreven."

Tekst gaat verder onder de foto van Henny en twee andere oud-verzorgsters,

Oud-verzorgsters Ageeth, Trees en Henny van het Sint Anna Kindertehuis zoeken hun oud-collega's - Foto: Henny Kuiper

In sommige gevallen heeft Henny de oud-bewoner zelf urenlang op schoot de fles gegeven. Dan graaft ze diep in haar geheugen om wat persoonlijks te vertellen over die tijd, of ze zoekt in haar oude fotoalbums naar foto's die zij stiekem heeft gemaakt. In andere gevallen kent Henny de persoon niet, omdat een collega het kind verzorgde. Alleen is er geen contact met alle oud-verzorgsters.

Zoveel mogelijk oud-collega's vinden

"Het is daarom belangrijk dat we zoveel mogelijk oud-collega's vinden", stelt Henny. Het gaat specifiek om verzorgers in de periode 1960 tot 1981. Oud-collega's kunnen zich melden via Facebook. Ook oud-bewoners kunnen via deze pagina contact opnemen als ze meer willen weten over de periode in het kindertehuis. "Ze kunnen altijd bij ons terecht", stelt Henny.

Tot begin jaren ’80 stond in Halfweg  Sint Anna. Dit kindertehuis is opgericht door de zusters Augustinessen, een kloosterorde binnen de Rooms-Katholieke Kerk. De baby’s, peuters en kleuters werden verzorgd door de nonnen en de kinderleidsters. Veel kinderen gingen vanuit Sint Anna naar een pleeg- of adoptiegezin. Anderen stroomden door naar een tehuis voor oudere kinderen.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]