Ga naar Content

Voor auteur en muzikant Auke Hulst zijn The Beatles het enige echte wereldwonder

Het nieuwe album Broederband van de band Hulst van de Amsterdamse broers Auke en Hans Hulst, staat vol met literaire Nederpop. Liedjes die gaan over reizen, liefdes en de bizarre jeugd van het tweetal. Succesvol auteur Auke en journalist Hans Hulst groeiden als kinderen op in afwezigheid van hun ouders in een gehucht in Groningen. De vondst van het White Album van de Beatles opende hun ogen voor muziek. "Met twee van de beste liedjesschrijvers ooit in één band zijn The Beatles voor mij het enige wonder waar ik in geloof", zegt Auke Hulst.  

Hans en Auke Hulst in de Jordaan in Amsterdam - NH Nieuws

Als jochies op het platteland van Groningen in de jaren 80 hadden de broertjes Hulst al een keer een bandje samen met een vriendje. Ze noemden zichzelf de Zwikkies, maakten punkmuziek en schopten overal tegenaan. "Liedjes over hoerenlopen, drugs en vooral dat alles kapot moest", lacht Auke. Tegenwoordig maken ze met Hulst als brave mannen van 50 beschaafde popliedjes met een hoog literair gehalte.

Dat is niet gek, want Auke is succesvol romanschrijver en Hans journalist. De plaat Broederband is ook uitgebracht met een bijbehorend boek. Liedjes met een verhaal die luisteraar en lezer meenemen van oude liefdes die teloor gingen naar de burgeroorlog in Myanmar. Van de ontwrichting van de corona-jaren naar een bar in Montana. Van een toekomstig dystopia naar de jeugd op het Groninger platteland. 

Auke en Hans groeiden op in het gehucht Denemarken in Groningen. Hun vader stierf op zeer jonge leeftijd en hun moeder was niet echt als opvoeder in de wieg gelegd en zwierf het liefst overal en nergens rond. "Het was een chaotische jeugd waarin we met onze zussen vaak alleen in huis leefden. Voordeel was dat we ook heel veel vrijheid hadden", vertelt Auke. Hij schreef er eerder het boek Kinderen van het Ruige land over. 

Auke, Hans en een vriendje vormden het punkbandje De Zwikkies - Foto: NH Media

Als jongetjes van acht vonden ze ook het White Album van The Beatles ergens in een doos in het in hun huis. "Het was een plaat met zo'n uitklaphoes en een poster daarin met foto's van de bandleden en ook de teksten. Dat was een wereld op zich waar we helemaal in opgingen. We hebben de plaat grijs gedraaid", vertelt Hans.

The Beatles zijn voor Auke ook het enige wonder dat hij erkent. "Hoe toevallig is het dat Paul en John, de beste liedjesschrijvers aller tijden elkaar in Liverpool van de jaren 60 zijn tegengekomen!" Het witte album is ook een soort blauwdruk geworden voor het album Broederband van Hulst. "Veel muziek wordt zonder veel uiterlijke aandacht op Spotify uitgebracht, maar wij zien albums nog als hele werelden die ook een verpakking nodig hebben en in een mooie vorm gegoten moeten worden. Misschien zijn we daar ook wel heel erg ouwe lullen in", aldus Auke Hulst.   

Broederband van Hulst - Foto: NH Media

De plaat en bijbehorend boek Broederband van Hulst is nu uit. De muziek is overigens ook op Spotify te beluisteren. Het boek Kinderen van het Ruige Land van Auke Hulst is nog steeds verkrijgbaar. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.