Ga naar Content
Een groothoekopname van een openluchtfestival met een grote menigte mensen verspreid over een grasveld. kleurrijke tenten en vlaggen zijn zichtbaar onder een heldere zonsonderganghemel.
West-Friesland

Andijk maakt zich ondanks vele regen klaar voor bomvol festivalweekend

12 juli 2024, 17.05 uur · Aangepast 12 juli 2024, 17.25 uur
Door: Ramon Besseling · Foto: WEEFF

De vele regen die vandaag valt mag de (voor)pret niet drukken in Andijk. Daar wordt vanavond op de ijsbaan aan de Kleingouw gefeest tijdens De Avond van Andijk, en morgen op het festival Dijkpop. De Streekomroep West-Friesland is bij dit evenement aanwezig met een sfeerverslag en uitzending vanaf het festivalterrein.

Al jaren is De Avond van Andijk een bekend begrip in het dorp waar het hele jaar naar uit wordt gekeken. Niet eens zozeer vanwege het feest zelf, maar ook om bekenden of bijvoorbeeld oud-klasgenoten te spreken die je al jaren niet gezien hebt.

Vanavond vindt de zeventiende editie plaats, die met ruim 5.000 verkochte tickets - net als vorig jaar - helemaal uitverkocht is. Net als bij het festival Dijkpop is de organisatie van De Avond van Andijk volledig in handen van vrijwilligers. Zo'n 400 mensen zetten zich belangeloos in om het dorp en anderen een aantal geweldige dagen te bezorgen.

Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat het weer van vandaag voor grote vertragingen of problemen heeft gezorgd. Wel kan het verstandig zijn om dit weekend waterafstotende schoenen of zelfs laarzen te dragen. De temperatuur zou morgen iets hoger moeten liggen dan nu, maar er is ook kans dat er 's middags nog enkele buien zullen vallen.

Meer bekendere namen op De Avond van Andijk

Door de jaren heen is De Avond van Andijk steeds meer veranderd van een gezellig dorpsfeest naar een bijna volwaardige festivaldag. Dat komt onder andere door het steeds grotere aantal aan bekende artiesten die de weg naar het dorp weten te vinden. Zo had de Avond van Andijk in het verleden vaak één grote naam en een aantal lokale of opkomende artiesten. Vanavond treden naast West-Friese acts ook artiesten als Samantha Steenwijk, Ilse DeLange en Bouke met zijn Elvis Matters-band op.

Ondanks de iets andere opzet in de line-up is de afsluiter bij de 'Avond van Andijk' de laatste jaren altijd dezelfde. Als 'The Locals' bundelen diverse artiesten uit Andijk en omliggende plaatsen zich om iedereen te vermaken met een gevarieerde set. Hoewel de muzikanten vrijwel ieder jaar hetzelfde zijn, is hun set dat allerminst. Ieder jaar behandelen zij een ander thema of decennium in de anderhalf uur die zij spelen.

Live vanaf Dijkpop, met Joost Klein

Morgen is op het terrein aan de Kleingouw in Andijk de 39ste editie van Dijkpop. De organisatie heeft niemand minder dan Joost Klein kunnen strikken. Joost vertegenwoordigde Nederland op het Eurovisie Songfestival met 'Europapa', waar hij na de halve finale werd gediskwalificeerd. Daarnaast staat de Engelse band Kula Shaker als blikvanger op de line-up. Ook is hier veel ruimte voor artiesten uit West-Friesland.

WEEFF is er morgenmiddag live bij. Zo staat er een radiostudio op het festivalterrein en verslaggevers tussen het publiek en achter de schermen. De hele uitzending is vanaf 17.00 uur te volgen op deze website. Maar ook via de radio op 103.9 FM. En op televisie vind je de registratie bij Ziggo kanaal 45 en via KPN op 1359.