Ga naar Content

Einde van een tijdperk: 'Mister Mammoet' verhuist 20.000 botten van woning naar museum

Tientallen jaren heeft hij tussen tienduizenden botten en fossielen uit de ijstijd geleefd, maar Hoofddorper Dick Mol zal nu moeten wennen aan een leeg huis. De douanier, in zijn vrije tijd paleontoloog, verhuisde deze week zijn unieke verzameling naar een museum.

Al tientallen jaren woont Dick Mol met zijn vrouw tussen de mammoetbotten - NH Nieuws

Aan de buitenkant valt het rijtjeshuis in de Hoofddorpse wijk Bornholm allerminst op. Maar wie tot enkele dagen geleden door de voordeur liep, stapte in een tijdmachine: in de woning lagen tienduizenden botten en fossielen van dieren uit het pleistoceen, de historische periode waartoe ook de laatste ijstijd behoorde.

Tussen al die botten, van minuscule fragmenten tot metershoge mammoetbeenderen, woonden Dick en Friedje Mol. Dick was douanier op Schiphol van beroep, maar al sinds zijn kinderjaren is zijn passie de paleontologie, de studie van fossiele resten. En dat is op z'n zachtst gezegd een eigen leven gaan leiden.

"Ik heb over de hele wereld opgravingen mogen doen"

Dick Mol over wat zijn hobby hem heeft gebracht

"Ik heb over de hele wereld opgravingen mogen doen, heb aan documentaires van de Discovery Channel kunnen werken en ben tientallen keren met vissersboten de Noordzee opgegaan om te zoeken naar resten", vertelt Dick vanuit zijn zitkamerstoel, ingeklemd tussen versteende fossielen en een schaalmodel van een Zuidelijke Mammoet.

Door de jaren heen bouwde de geboren Achterhoeker een collectie op van 50.000 objecten, waarvan bijna de helft in zijn huis lag. En belangrijker, hij werd wereldwijd een gerespecteerd figuur in het vakgebied. Dick claimt dat de BBC hem 'Sir Mammoth' doopte nadat ze hadden gehoord over zijn koninklijke onderscheiding. In Nederland werd daar al snel 'Mister Mammoet' van gemaakt.

20.000 botten in een verhuiswagen

Dicks verzameling heeft ondanks zijn gigantische omvang nooit een belemmering gevormd in het dagelijks leven, maar toch besloot hij de hele collectie (plus de inhoud van een opslagloods op Urk) te verhuizen naar het museum Historyland in Hellevoetsluis.

In twee dagen verhuisde Dick afgelopen week alle 20.000 botten en fossiele resten uit zijn huis naar de nieuwe ruimte in Zuid-Holland. Dat ging allemaal vlekkeloos, en het museum is dolblij met zijn definitieve komst. Dat vertelt eigenaar en goede vriend Arie van den Ban: "Dick is een gerespecteerd wetenschapper met een van de grootste privécollecties van de wereld in zijn soort. Dat hij dat alles bij ons onder wil brengen is geweldig."

De stellingen in Hellevoetsluis liggen vol met de botten en fossielen uit Dicks woonkamer - Foto: NH Media

Behalve aan een leeg huis zal Dick ook moeten wennen aan de afstand tussen hem en zijn verzameling. Hij moet vanaf nu namelijk een uur rijden om bij zijn geliefde collectie te komen, want verhuizen naar Hellevoetsluis is met de huidige woningmarkt lastig: "Tot op heden kon ik met ideeën die ik 's nachts in een opwelling kreeg meteen aan de slag, met de pyjama in de woonkamer. Dat gaat nu niet meer."

Maar ondanks de grotere afstand is Dick erg blij met de nieuwe plek, waar zijn collectie nog jarenlang compleet kan worden bewonderd: "Dat wordt 's werelds eerste mammoetlaboratorium, heel bijzonder. Ik kan daar werken en vooral ook bezoekers van het museum ontvangen, met name kinderen, en ze kennis laten maken met de wereld van de mammoeten. Op die manier hoop ik ze te kunnen inspireren."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]