Ga naar Content
Mensen lopen door een drukke straat in een stad met hoge, smalle gebouwen op de achtergrond. De straat is nat, wat duidt op recente regen. Er zijn auto's op de weg en sommige voetgangers wachten op een zebrapad. De scène wordt verlicht door stadslichten.
Amsterdam

Verdachte bomdreiging metro Rokin langer vast: "Hij zei mensen met een AK neer te gaan maaien"

12 juli 2024, 12.32 uur · Aangepast 12 juli 2024, 17.36 uur
Door: Hedwig Goudsmit · Foto: NH Media

De dertigjarige Jehad A. moet van de rechtbank langer vast blijven zitten, in afwachting van zijn rechtszaak. Hij wordt verdacht van het dreigen met bommen in het metrostation Rokin. Ook zou hij hebben gedreigd om mensen met een AK 'neer te maaien' in het Centrum, wordt hij verdacht van het bedreigen van een behandelaar en zou hij een 87-jarige man hebben mishandeld.

In de pro-formazitting gaat het erom of A. nog langer vast moet blijven zitten of niet. Op 1 april werd hij opgepakt, omdat hij de dag ervoor in het metrostation Rokin zou hebben gedreigd met een terroristisch misdrijf. De rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat hij nog niet vrijgelaten kan worden, omdat er onder andere genoeg kans bestaat op herhaling.

Palestijnse Sjaal

Volgens het OM zou A. op 31 maart dit jaar in de rondte hebben geroepen dat er bommen in het metrostation lagen. Hij zou daarnaast een Palestijnse sjaal om zijn hand hebben gewikkeld, en de indruk hebben gewekt dat hij daar een vuurwapen onder had. 

Jehad A. ontkent. Hij zou wel in het metrostation zijn geweest, maar alleen om 'ongezien in het openbaar te urineren'. "Niets meer en niets minder", zo zegt hij tegen de rechter. "Ik heb niets te maken met terreur. En ik schreeuwde ook niet 'free Palestina'. En als ik dat wel had gedaan: wat zou er mis mee zijn als ik free Palestina had geroepen?" Zijn advocaat: "Er is een verschil tussen onprettig en onwettig gedrag. Dat laatste heeft hij niet gepleegd."

Mensen 'neermaaien'

A. wordt van nog meer zaken verdacht. Hij zou tegen de arrestantenbewaarders op de dag van zijn aanhouding hebben gezegd dat als hij naar huis zou gaan, hij een AK zou pakken en mensen in Amsterdam Centrum zou 'neermaaien'. Daarnaast heeft hij eerder in het jaar gedreigd om met een stanleymes de keel van zijn behandelaar door te snijden, zo stelt het OM. 

"Kijk naar mijn lichaamsbouw. Als ik hem zou hebben mishandeld, zou het fataal zijn geweest"

Jehad A.

A. staat voor nog een strafbaar feit terecht. Hij zou vorig jaar mei een voor hem onbekende 87-jarige man hebben mishandeld. Ook dit ontkent A. "Ik ken die man niet eens. Zelfs hijzelf zegt dat hij is geslagen door een blonde man." A. zelf heeft donker haar. "En als je kijkt naar mijn lichaamsbouw, kan het ook niet. Als ik hem zou hebben mishandeld, zou het fataal zijn geweest."

Volgens het OM zijn er genoeg aanwijzingen om te stellen dat A. het wel is geweest. Hij zou namelijk zijn aangehouden op een specifiek signalement, er ligt een aangifte en er zijn twee getuigenverklaringen. "Meneer heeft ook in een verhoor verklaard dat hij drie jaar door Hamas is getraind. Hij heeft tegen deuren geschopt en geroepen dat hij iedereen ging doodmaken."

1 oktober

De rechter tegen de verdachte: "Er is onvoldoende zekerheid dat het niet weer fout gaat en er is voldoende verdenking om u langer vast te houden." Jehad A. blijft daarom vastzitten tot in elk geval 1 oktober. Dan is de volgende pro-formazitting.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]