Ga naar Content

Bijstandsgerechtigden in Haarlemmermeer ingezet om afvalaso's tegen te gaan

Spitten bijstandsgerechtigden binnenkort vuilniszakken in de Haarlemmermeerse straten door, op zoek naar adresgegevens van afvaldumpers? Als het aan de lokale CDA- en VVD-fractie ligt wel. En ook het college heeft er wel oren naar om mensen van een uitkering naar een baan als buitengewoon opsporingsambtenaar te helpen. 

Het lijkt een kleine extra moeite om de afvalpas te gebruiken - Foto: NH Media

Het mes snijdt aan twee kanten, legt initiatiefnemer van de motie Erik van der Peet (CDA) aan NH uit. Zo krijgt het boa-korps meer capaciteit om afvaldumpers op te sporen, maar worden ook mensen in de bijstand geholpen bij hun reïntegratie op de arbeidsmarkt.  

"Afval dumpen is een milieudelict en strafbaar, al wordt het lang niet altijd bestraft", vertelt Mark Achterbergh. Zijn fractie sloot zich aan bij Van der Peets motie, die afgelopen week unaniem door de Haarlemmermeerse raad werd aangenomen. 

Afvalinzamelaar rijdt extra ronde voor bijplaatsingen

Net als in veel andere grootstedelijke gebieden zijn die bijplaatsingen in Haarlemmermeer een groot probleem. Sinds de coronapandemie wordt er op sommige plekken zelfs zoveel afval naast ondergrondse containers geplaatst dat afvalinzamelaar Meerlanden sindsdien op maandag een extra ronde rijdt.

Regelmatig gaat het om grofvuil waaronder koelkasten, matrassen en ander witgoed of meubilair, maar ook vuilniszakken worden geregeld naast de ondergrondse containers gezet in plaats van erin gegooid. Dat gebeurde begin dit jaar bij een flat in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch, waar toen net ondergrondse containers waren geplaatst.

Lees ook

"Ik denk dat mensen nog even moeten wennen. Ik hoop dat het beter wordt, want het is vlak bij het water, en niemand wil ongedierte", zei een woordvoerder van Meerlanden toen tegen NH. 

Dat ongedierte is ook waar Achterbergh zich zorgen over maakt. "Als vogels die zakken opentrekken, komt al dat afval op straat." Hij erkent dat het niet overal gebeurt. "Er is een aantal hotspots, maar er zijn te weinig boa's om daarop te handhaven."

'Belangrijke ervaring opdoen'

De raadsleden stellen daarom voor om Haarlemmermeerders met een bijstandsuitkering de mogelijkheid te geven om zich op te leiden tot boa. "Een samenwerking met het werkgeverspunt (WSP) ervoor kan zorgen dat circa 4-6 uitkeringsgerechtigden (met behoud van uitkering) worden opgeleid en belangrijke ervaring kunnen opdoen", schetsen ze in hun motie. 

Het is geen onbekend terrein, benadrukt het VVD-raadslid in gesprek met NH. "Dit hebben we tijdens de coronaperiode ook gedaan. In totaal zijn er toen zestien boa's vanuit een uitkering begonnen." Volgens Achterbergh-Copier werken er inmiddels nog drie boa's voor de gemeente Haarlemmermeer. 

Hij benadrukt dat er voor het project vooral mensen moeten worden aangetrokken die recent een bijstandsuitkering hebben gekregen. "Die zijn nog gemotiveerd om te werken, bij mensen die al een paar jaar een uitkering hebben, is die motivatie vaker verdwenen."  

Makkelijker handhaven op 'afvalaso's'

Met die vier à zes extra boa's in opleiding, wordt het makkelijker om te handhaven op 'afvalaso's', benadrukt het VVD-raadslid. Afvalaso's op heterdaad betrappen, zal lastig blijven.  "Maar zij kunnen in vuilniszakken op zoek gaan naar adresgegevens", licht hij toe. Hij erkent dat het met grofvuil, zoals witgoed, lastiger is omdat daar meestal geen adresgegevens op staan. "Maar wel een serienummer."  

Toch ligt het niet voor de hand dat de daders hoge boetes zullen krijgen, zoals in Enschede. Naar Singaporees voorbeeld stemde de gemeenteraad daar eerder dit jaar met boetes tot wel duizend euro voor het dumpen van afval.

"Hoge boetes zijn niet per se de meest effectieve aanpak", zei de gemeente naar aanleiding van stankoverlast bergen afval in de wijk Overbos. "Bij een overgang naar een nieuwe situatie is het allereerst belangrijk om iedereen te betrekken en goed te informeren over de juiste manier van afval aanbieden."

"De voorlichting over onwenselijk gedrag moet onverkort worden doorgezet"

Raadsleden Achterbergh-Copier en Van der Peet in motie

Ook Achterbergh  en Van der Peet vinden dat de communicatie richting de inwoners over 'onwenselijk gedrag' rond het aanbieden van afval 'onverkort moet worden doorgezet'. "Het is opvallend dat sommige mensen de moeite doen om een oud bankstel naar de hoek van de straat tillen", aldus Van der Peet, "terwijl ze maar een keer hoeven te bellen om het thuis te laten ophalen", verwijst hij naar de klaarblijkelijke gebrekkige kennis over de grofvuil-ophaalservice van Meerlanden. 

De wethouder is enthousiast over de motie van de raadsleden, zo laat een woordvoerder weten. "In samenwerking met het Werkgeversservicepunt zoeken we naar geschikte kandidaten. De verwachting is dat we hiermee na het zomerreces concreet mee aan de slag kunnen."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]