Ga naar Content
Close-up van bijen die een houten bijenkorf binnenkomen en verlaten. Eén bij vliegt richting de ingang van de korf. De houten korf heeft kleine openingen die de bijen gebruiken om in en uit te navigeren.
Haarlem

Nieuw bijenparadijs in Haarlemse Kweektuin tijdens Open Imkerijdagen

13 juli 2024, 20.30 uur · Aangepast 16 juli 2024, 12.49 uur
Door: Rob Wtenweerde · Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

In de Kweektuin in Haarlem-Noord is een nieuw paradijs voor bijen en andere insecten ontstaan. Tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen kan iedereen dit weekend zien hoe imkers te werk gaan met hun bijenvolken. Ook wordt er uitgelegd hoe je honing slingert. 

Imker Pim Lemmers uit Heemstede loopt met een enorme glimlach rond over het terrein van de Kweektuin. "Wacht even, ik moet mijn pak nog aantrekken", roept hij als de verslaggever zijn fototoestel tevoorschijn haalt. In het geval van Lemmers is dat geen imkerpak met zo'n grote hoed vol gaas, maar een groot geel-zwart gestreept bijenpak. Hij moet zijn publiek immers vermaken.

Bij-smaak

En dat lukt. Al is het een wat druilerige dag, over de belangstelling valt niet te klagen. De woordspelingen over bijen blijven komen. Lemmers toont een potje honing van bijen uit de Kweektuin en lacht: "Ik weet niet of je die lekker vindt. Er zit namelijk een bij-smaak aan."

Tekst loopt door onder de foto.

Imker Pim Lemmers geeft tekst en uitleg - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De vorige bijenstal op het terrein was nodig aan vervanging toe. Het nieuwe bouwwerk biedt op dit moment plek aan drie bijenvolken. Ook al is het nat en wat fris, de bezige bijen vliegen af en aan. De imker steekt een speciale pijp op en blaast wat rook in een kast om de bijen rustig te houden. Dan haalt hij een goed gevulde honingraat tevoorschijn. 

Meditatie

"Zie je hoe prachtig dat is? En moet je voelen hoe zwaar zo'n raat is. De honing loopt er vanzelf uit, hè. Steek je vinger er gewoon in en proeven maar. Is dat lekker of niet?" De honing smaakt een beetje naar munt. 

Natasja en Gé zijn nog maar net imker. Ze zorgen voor de nieuwe bijenkasten in de Kweektuin. Voor Natasja is het een aparte hobby: ze is allergisch voor bijensteken. Ze moet goed opletten dat ze niet gestoken wordt. 

"De oude bijenkas hier werd niet echt gebruikt", vertelt Natasja. "Dankzij Pim zijn Gé en ik gaan imkeren. Je wordt er rustig van, ik kan uren naar die bijen staan kijken. De honing hier is zo lekker omdat er zoveel lindebomen in de omgeving staan."

Tekst loopt door onder de foto. 

Imkers Natasja, Pim en Gé op Imkerijdagen Kweektuin Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Petra en Lisa werken bij Natuur en Milieu Educatie van de gemeente. Lisa bouwde de nieuwe bijenstal samen met een collega: "Het is vandaag een leuk momentje, dat je het nu echt in actie kunt zien. Mijn collega Joost heeft het allemaal ontworpen, dat ging heel organisch. We hebben het samen gebouwd met allemaal natuurlijke materialen." 

Bijenburcht en insectenhotel

Petra vult aan: "We zijn er trots op. Als je er goed naar kijkt, lijkt het ontwerp ook wel een beetje op een bij. We hebben ook een insectenhotel, dat helemaal gebouwd is van stenen die overbleven van een tegelwipactie. En die hoop zand daar wordt een bijenburcht voor wilde bijen. Die bestuiven de bloemen hier in de Kweektuin, de honingbijen van de imker vliegen veel verder voor hun voedsel."

Imker Lemmers: "Mensen hangen wel massaal van die bijenhotels aan de muur, maar zeventig procent van de wilde bijen leeft in de grond. Honingbijen en wilde bijen beconcurreren elkaar niet echt. Hier in de buurt is genoeg groen, dus dat is geen probleem."

Tekst loopt door onder de foto.

Petra en Lisa van Natuur en Milieu Educatie - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het is niet alleen een komen en gaan van de honingbijen deze middag. Er komen ook steeds weer nieuwe belangstellenden aan. Met een aanstekelijk enthousiasme en een verse voorraad bijengrappen begint Pim Lemmers aan een volgende uitlegsessie.

Schoolklassen te gast

Op maandagen zijn er regelmatig schoolklassen te gast. Een meisje dat komt kijken, was er onlangs al met haar klas. "Ik vond het bijtjes aaien toen het leukste", straalt ze. "Alleen onze juf was een beetje bang voor de bijen."

De imker vindt het belangrijk om zijn kennis over te brengen. "De jeugd is toch de toekomst. Het gaat niet goed met de bijen en het is belangrijk dat iedereen weet hoe belangrijk ze zijn voor de bestuiving. Ik zeg wel eens tegen de groenteman: zonder bijen is jouw winkel leeg."

Tekst loopt door onder de foto.

Meisjes bewonderen honingraat bij Imkerijdag Kweektuin Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

In de tropische kas van de gemeentelijke dienst Natuur en Milieu Educatie wordt ondertussen honing geslingerd. Dat gebeurt met een soort van ronde centrifuge. Eerst wordt het laagje witte was van de volle honingraten geschraapt. Dan gaan ze de metalen ton in. Als de honing dankzij de middelpuntvliedende kracht uit de raat is verdwenen, gaat een klein kraantje open en stroomt het 'vloeibare goud' langzaam naar buiten.

Zondag in Heemstede

De honing van duizenden bijen van imkers uit Haarlem, Bloemendaal en Heemstede wordt in kleine potjes verkocht. Uiteraard gaat er een pot van die kostelijke Kennemerlandse honing met de verslaggever mee naar huis. Hij kan zich bij-na niet inhouden om er meteen aan te beginnen.

De Landelijke Open Imkerijdag wordt deze zondag nog in Heemstede gevierd. Imkers Jan Kroezen en Pim Lemmers zijn van 13.00 uur tot 16.00 uur te vinden op kinderboerderij 't Molentje aan de Burgemeester van Rappardlaan. Burgemeester Binnendijk komt ook een handje helpen met het honing slingeren.

Vloeibaar goud uit de honingslinger - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]