Ga naar Content

Deel MH17-vliegtuig mogelijk in Vijfhuizen tentoongesteld

De beschadigde voorkant van het MH17-vliegtuig wordt mogelijk naast het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen geplaatst. Plannen voor een informatiecentrum - en mogelijk het voertuig - vallen in goede aarde bij het nieuwe kabinet. "Alle seinen staan wat mij betreft op groen", zegt minister van Justitie en Veiligheid Van Weel. 

Reconstructie van Malaysia Airlines-toestel dat onderweg naar Kuala Lumpur werd neergehaald met BUK-raket - Foto: ANP/Robin Utrecht

Het plan van Stichting Vliegramp MH17 is om, tien jaar na dato, een informatiecentrum te bouwen in Vijfhuizen. Ook wil de stichting dat overblijfselen van het oude vliegtuig bij het centrum komt te staan, om deze tentoon te stellen.

Momenteel ligt het toestel opgeslagen op een defensieterrein in Gilze-Rijen. De stichting laat aan NOS weten dat zij vinden dat de reconstructie toegankelijk moet zijn voor het publiek. Daarmee kunnen nabestaanden de herinnering van de aanslag op 17 juli 2014 in leven houden. 

'Helder op netvlies'

De Tweede Kamer steunt het plan van de stichting. "Het grote onrecht van die ramp mag niet in het vergeetboekje raken, maar moet ook bij jongeren die het niet bewust hebben meegemaakt helder op het netvlies komen", zei PVV-Kamerlid Raymond de Roon onlangs.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.