Ga naar Content

Kinderen uit Zaanstreek-Waterland tóch op vakantie door groep vrijwilligers

Een zorgeloze vakantie aan de rand van de Veluwe voor kinderen uit Zaanstreek-Waterland die dat normaal gesproken niet kunnen beleven, al jarenlang zetten vrijwilligers van stichting Humanitas zich hiervoor in. Dit jaar is het lastig om de bus vol te krijgen: er zijn nog plekken over voor kinderen.

Foto: Roy Beusker

De Kindervakantieweek is er voor kinderen die normaal gesproken niet op vakantie kunnen, om wat voor reden dan ook. Sommige kinderen die meegaan zijn mantelzorger voor hun ouders of er is geldtekort. De eigen bijdrage voor ouders is in totaal 65 euro, de rest wordt bij elkaar gesponsord en gesubsidieerd. Als de eigen bijdrage niet kan worden betaald zijn ook daar hulpmiddelen voor.

De vakantie is al over een kleine twee weken en er zijn nog minimaal vier plekken over. De nieuwe coördinator Petra van Cappellen hoopt dat er straks een volle bus vertrekt. Ze neemt dit jaar het stokje over van Suze Schoen, die jarenlang alles regelde. 

Spannend om kind los te laten 

De afgelopen jaren waren er op het laatste moment wat afhakers. Dan vonden de kinderen het toch te spannend. Petra: "Maar ik merk nu ook vaker dat het de ouders zijn die het heel spannend vinden om hun kind los te laten. Dan staan de kinderen al te springen, maar dan zijn de ouders toch nog een beetje sceptisch; waar gaat m'n kind naartoe? We gaan altijd op huisbezoek en in gesprek met de gezinnen, dat schept vaak vertrouwen." 

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Roy Beusker

Tijdens de vakantie gaan er veel vrijwilligers mee en zijn er allerlei activiteiten, waarbij er geregeld mensen uit allerlei vakgebieden langskomen. Het leidt tot enthousiaste reacties bij de kinderen, zegt Suze. "Dat hoor je wel als de kinderen de bus uitkomen. 'Dit was de vakantie van m'n leven', of 'Volgend jaar weer!' Dat is onvoorstelbaar, daar doe je het voor."

Het enige nadeel: de muggen

Wesley van 10 jaar oud is al een keer eerder meegegaan en kijkt nu weer uit naar de volgende vakantie. "Het was echt heel leuk. Een beetje UNO spelen, zwemmen... het leukste was het afleggen van een parcours in de modder."

Zijn moeder is blij voor hem dat hij weer meegaat. "Hij was heel blij de vorige keer, hij vond het erg leuk. Toen ik hem vroeg of hij dit jaar weer wilde was het antwoord direct 'ja'." Het enige nadeel volgens Wesley: "De muggen!" Er gaat dus wel wat insectenspray mee in de bagage. 

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Roy Beusker

Polle Damgrave (31) is kampcoördinator en heeft enorm veel zin in de week. Hij maakt deel uit van een rugbyploeg uit Deventer, waarvan een lid iedereen van het team uitnodigde om mee te helpen. "We doen dat al een poosje, het is elke keer een hele bijzondere ervaring. Het ene kind wil alleen maar de hele dag verkleden, de ander de hele dag voetballen en anderen zijn veel rustiger, die willen alleen de Donald Duck lezen. Dat is heel leuk om te zien, daarom gaan er ook veel verschillende vrijwilligers mee."

Hij vervolgt: "Als je dan de verhalen van de kinderen hoort, wat ze allemaal meemaken op zo’n jonge leeftijd... dan gun je ze echt wel een weekje vakantie."

Zwembad

Het kan veel betekenen voor kinderen, merkte Petra toen ze laatst een berichtje van een moeder kreeg. Haar kind is nu 15 en was een aantal jaren geleden mee op kamp. "Ze zei dat hij het er nog steeds over heeft. Vorig jaar zijn ze met het hele gezin naar Putten gegaan naar het zwembad, omdat hij daar nog steeds zulke leuke verhalen over heeft. Het leeft dus nog steeds, dat maakt het voor mij ook heel waardevol."

Je kind aanmelden kan via deze site.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]