Ga naar Content

Waarom ligt het strand bij Egmond vol met inktvisgeraamtes?

Strandgangers kunnen vandaag veel geraamtes van zeekatten zien liggen langs de kust van Egmond aan Zee. Deze inktvissen paren in mei en de vrouwtjes gaan kort daarna dood, vertelt Pierre Bonnet, conservator bij Ecomare. 

Foto: NH Media/Jurgen van den Bos

Netty en Dick van Nieuwenhuizen uit Kortenhoef lopen over het strand van Egmond en hebben handenvol geraamtes van de zeekat bij elkaar verzameld. Veel moeite hoeven ze daar niet voor te doen, want de geraamtes spoelen vandaag met veel tegelijk aan op het strand.  

Het zijn de geraamtes van de zeekat, een inktvissoort die ook in de Noordzee en de Waddenzee leven. "Dode zeekatten zelf vind je zelden op het strand", vertelt Pierre Bonnet over het dier. "Het zijn weekdieren en die rotten heel snel. Wat overblijft is het rugschild. De geraamtes, zitten vol met lucht, dus als het vlees eraf is gaan ze snel drijven en spoelen ze aan." 

Bonnet vertelt dat de inktvissen in mei paren. "In de Oosterschelde paren ze volop en ook in de Waddenzee worden eieren gevonden. Het vrouwtje zet de eieren af tegen netten of een pier. Een aantal dagen later gaat ze dood omdat dit zoveel van haar heeft gevraagd." De zeekat is dan meestal 1 jaar oud, in sommige gevallen 2 jaar oud. Het duurt dan nog even voordat het geraamte aanspoelt, omdat eerst al het vlees eraf moet zijn. 

Tekst gaat door onder de foto's 

Je komt de eieren niet snel tegen op het strand. "Het zijn zwarte knikkergrootte eieren", legt Bonnet uit. "Als je al inktviseieren tegenkomt op het strand, zijn die van andere soorten inktvissen." Na 6 tot 8 weken komen de eieren van de zeekat uit. "Zodra die uitkomen, is de moeder al ter ziele." De inktvisjes blijven dan nog even hangen, waar moeder het ei aan vast heeft gemaakt. 

Het is volgens Bonnet dus niet gek dat de geraamtes in groten getale aanspoelen. "Het ligt er maar net aan hoe de stroming is en hoe de wind staat." Hij vindt het wel opvallend dat de paring bij deze dieren zo werkt. "Inktvissen zijn hele intelligente wezens en dit zijn echte jagers. Toch gaan de vrouwtjes na het paren dood. Mocht je een vrouwtje in gevangenschap houden zonder mannetje, dan kan ze wel 5 jaar oud worden."  

De zeekat - Foto: Ecomare

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]